Vergi Reformu Paketi İle Değerli Konut Vergisi Geliyor

Vergi Reformu Paketi
Vergi Reformu Paketi

Lüks Konuta ek vergiler yolda

Devletin vergi reformu paketi üzerindeki çalışmaları sürüyor. Söz konusu yasal düzenleme ile lüks konut almak isteyen kişilere ek vergi yükü uygulamasına geçilmesine hazırlanılıyor.

Lüks konuta ek vergi gelirken Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen konut fiyatları ile de emlak vergisi yükselecek, değerli konut vergisi alınacak. Vergi reformu üzerinde çalışmalarda sona yaklaşıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda yeni taslak hazırlandı. Tapu Harcı ve Emlak Vergisi Yükselecek! Yapılan düzenlemeler kapsamında ev sahibi olanlardan ve ev alacak olan kişilerden tahsil edilecek vergiler içinde yeni pek çok düzenlemeye de yer verilecek. Bunlardan ilki ve en önemlisi hem ev sahibi olanları hem de ev sahibi olanları ilgilendiren konut fiyatlarının Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmesi olacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kurulacak olan taşınmaz değerleme sistemi üzerinden otomatik olarak emsal konutlara göre belirlenecek. Bu sayede devlet tapu harcı tahsil ederken vatandaşın düşük beyanda bulunması nedeni ile uğradığı vergi kaybını sona erdirecek. Yine taşınmaz sahibi olanların ödedikleri emlak vergisi de bu rakamlar üzerinden hesaplandığı için düşük emlak vergisi ödeme dönemi de otomotik olarak tarihe karışacak.

 Lüks Konut Alana Ek Vergi Getirecek Değerli Konut Vergisi Geliyor!

Yeni sistemde lüks konut alanları ilgilendiren bir diğer gelişmede Değerli Konut Vergisi olacak. Bu sistem ile ilk yapılan görüşmelere göre 5 milyon liranın üzerindeki taşınmazların satışında emlak vergisine ek olarak yüzde 1 değerli konut vergisi tahsil edilecek. Değerli konut vergisi alınacak taşınmazları Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü belirleyecek. Bu vergi de emlak vergisi gibi yıllık düzenli olarak tahsil edilecek.

TKGM tarafından ilan edilen taşınmazlara itiraz hakkı bulunacak. Bu konutlar için her yıl Şubat ve Ağustos aylarında eşit taksitler halinde yüzde 1 oranında değerli konut vergisi tahsil edilecek.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*