Yeni Vergi Düzenlemesi ile Tapu Harcı ve Emlak Vergisi Katlanacak

Yeni Vergi Düzenlemesi
Yeni Vergi Düzenlemesi

Tapu Harcı rekor seviyeye cıktı!

Yeni vergi düzenlemesi ile 2020 yılında hem ev sahibi olmak hem de evini satmak zorlaşacak! Yeni vergi düzenlemesi ile tapu harcı rekor seviyelere çıkarken emlak vergisi yükselecek, değerli konut vergisi ile lüks ev sahipleri ek vergi ödeyecek, konut sahibi olmak için ödenen para artacak.

Hükümet konut alım satım işlemleri üzerinden tahsil edilen tapu harcı için yeni düzenlemeye gidiyor. Yapılacak yasal düzenleme ile tapu harcı için artık vatandaşın beyanı değil Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından gerçek değer esas alınacak. Konut ve işyeri satışlarında bu şekilde devletin yıllardır uğradığı vergi zararı da sona ermiş olacak.

Tapu Harcı 3-4 Kat Artacak!

Yapılacak olan düzenlemenin yasalaşması durumunda tapu harcı rekor seviyede artacak. Örnek vermek gerekirse; bugün 250 bin liralık ev alan bir kişi ile 2020 yılında aynı evi alan kişinin ödeyeceği vergi yükü arasında rekor fark oluşacak. Bugün kişinin beyanı ve rayiç bedel esas alındığı için 250 bin liralık ev alan kişi 100 bin lira beyan ederek ve indirimli tapu harcı imkanından yararlanarak yüzde 3 vergi ödeyerek sadece 3 bin lira tapu harcı ödeyecek.

Ancak 2020 yılı ile beraber hem tapu harcı oranı yükselecek hem de düşük beyan imkanı sona erecek. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile taşınmaz değerleme sistemi üzerinden emsal konut fiyatarı temel alınarak gerçek konut değeri hesaplanacak ve bu sayede aynı evi alan kişinin ödeyeceği tapu harcı 10 bin liraya çıkacak. Bu tutarın 5 bin lirasını evi alan kişi, 5 bin lirasını ise evi satan kişi ödeyecek. Tapu Harcı 3-4 Kat Artacak! Yapılacak olan yasal düzenleme ile kişilerin ödeyecekleri tapu harcı tutarı nerede ise 3-4 kat artış gösterecek.

Emlak Vergisi Ödemeleri De Yükselecek

Konut değeri üzerinden emlak vergisi için de bu nedenle artış yaşanacak. Her yıl düzenli ödenen vergiler arasında yer alan emlak vergisi de taşınmaz değeri üzerinden hesaplandığı için emlak vergisi yükü de artacak. Rayiç bedeli üzerinden düşük emlak vergisi ödeme devri de sona erecek. Değerli Konut Vergisi Geliyor Konut olarak kullanılan ve değeri 5 milyon lirayı aşan konutlar için ek vergi alınacak. Kademeli olarak hesaplama yapılacak olan yeni vergi sisteminde; Vergiye konu olan taşınmazın değeri 5 milyon lira ile 7.5 milyon lira arasında ise yıllık binde 3, Taşınmazın değeri 7.5 milyon ile 10 milyon lira arasında ise binde 6, 10 milyon liranın üzerinde değeri olan konutlar için de binde 10 vergi alınacak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*