Emlak Vergisi 2019 son ödeme tarihi ne zaman? Emlak vergisi sorgulama nasıl yapılır?

Emlak Vergisi
Emlak Vergisi

Emlak Vergisinin ikinci taksitleri başlıyor

2019 emlak vergisi 2. taksit ödeme tarihleri vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İşte 2019 senesi ikinci emlak vergisi taksitlerinin ödeme tarihleri…

Emlak vergisi arazi, arsa ve binalar için servete dayalı olarak verilen ve her sene ödenen bir vergi olarak karşımıza çıkmaktadır. Emlak vergileri her sene Mart ve Kasım aylarında ödenmektedir. 1319 sayılı kanun bünyesinde senede iki kere ödenen emlak vergilerinin tam tarihleri vatandaşlar tarafından araştırılmaktadır. Türkiye sınırları içinde yer alan tüm gayrimenkuller için emlak vergisi ödenmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Emlak vergileri mülk sahipleri tarafından senede 2 kere ödeniyor.

Kira geliri olan vergi mükellefler için emlak vergisi tekrardan değerleme oranının yarısı olan %11,865 oranında yükseltilerek uygulanıyor. Vergi oranları ise arazilerde ve bölgelerde 1/1000, diğer binalarda 2/1000 ve arsalarda ise 3/1000 oranında uygulanıyor. Büyükşehir Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde %100 artırımlı şekilde uygulanıyor.

Emlak Vergisi Ne Zaman Ödeniyor?                                                                                                                                                                2019 senesinde vergi takvimine bakıldığında emlak vergisinin ikinci taksit ödemelerinin 1 Kasım tarihinde başlayacağı ve 30 Kasım tarihine kadar devam edeceği görülmekte.

Ödemeler Nereye Yapılıyor?                                                                                                                                                                      Emlak vergisi ödemeleri taşınmazların yer aldıkları belediyelere, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın intenet sitesi üzerinden ya da e-devlet sistemi üzerinden ödenebiliyor.

Nasıl Hesaplanıyor?                                                                                                                                                                                      Emlak vergisinin tespit edilmesinde öncelikle Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın müştereken açıkladıkları bina metrekare normal inşaat maliyetleri ve belediyelerde kurulan taktir komisyonlarının seçtikleri asgari ölçüdeki arsa metrekare birim değeri ile binanın yüz ölçümü etkili olmaktadır. Bu bağlamda emlak vergileri belediyeden belediyeye değişiklik gösterebiliyor. Emlak vergisinin 2019 senesinde yeniden değerleme oranı %11.865 olarak belirlenmiş durumda.

Vergi Değeri Meskenin 2018 yılına ait emlak vergi değeri : 140.000,00 TL 2018 yılına ait yeniden değerleme oranının yarısı (Yüzde 23,73/2) : Yüzde 11,865 Meskenin 2019 yılı emlak vergi değeri ( 1+(1×2)) : 156.611,00 TL Bin liraya kadar olan kesirler dikkate alınmayacağından verginin tahakkukunda esas alınacak emlak vergi değeri: 156.000,00 TL

Muaf Olanlar herhangi bir geliri olmayanların bu durumu belgelemeleri durumunda bu kişiler ya da sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan farklı bir geliri olmayan emekliler, gaziler, engelliler, şehitler, dul ve yetimler, işsizler emlak vergisi ödememektedirler.

Emlak Vergisine Zam Kapıda                                                                                                                                                                               1 Ocak 2020 tarihinden itibaren pek çok alanda zam uygulaması yapılması bekleniyor. Emlak vergisi de zam yapılacak konulardan biri olarak görülüyor. Önümüzdeki sene emlak vergisinin de en az %11.28 oranında artış göstermesi bekleniyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*