Ev Satışı İçin Ekspertiz Zorunluluğu Ne Zaman Başlayacak?

Ev Satışı İçin Ekspertiz Zorunluluğu
Ev Satışı İçin Ekspertiz Zorunluluğu

Ev almak, evini satmak, taşınmaz satışı yapacak olan herkesi ilgilendiren konutta gerçek değer dönemi resmen başlıyor. 1 Ocak 2020 tarihi itibari ile uygulama pilot illerde start alacak.

İkinci el konut ve sıfır konut satışında ekspertiz zorunluluğu ne zaman başlayacak?

Devletin tapu harcı gelirinde yaşadığı kaybı azaltmak için hayata geçirmeye hazırladığı Gerçek Değer Sistemi üzerinde çalışmalarda sona gelindi. Söz konusu yasal zorunluluk ilk etapta pilot illerde uygulanacak ve kademeli olarak tüm yurt geneline yayılacak.

Konut satışının en çok yapıldığı iki ilimiz olan İstanbul ve Ankara’nın belirlenen pilot ilçelerinde konut satışı için artık ekspertiz işlemi yapılmadan konut satışı yapılamayacak. Tapuda konut değeri en belirlenen ekspertiz raporu üzerinden gösterilecek ve konut için ödenecek tapu harcı bu tutar temel alınarak hesaplanacak. Bu sayede tapu harcı ödemesinde rayiç bedelin kullanılması dönemi sona erecek, devletin milyonlarca liralık tapu harcı geliri kaybı da önlenecek.

Ekspertiz raporu ücreti kaç lira olacak?

Söz konusu rapor için şu anda ortalama 650 -700 lira ödenirken bu rakamın 400 – 450 liraya çekilmesi planlanıyor.

Tapu İçin Alınacak Ekspertiz Raporu Ücretini Kim Ödeyecek?

Konu hakkında açıklama yapan Tapu Kadastro Genel Müdür Vekili Ömer Zeki Adlı evinin değerini hesaplatmak için konut ekspertizi işlemi yaptıran kişilerin konut kredisi ekspertiz ücreti olarak yaklaşık 450 ila 500 lira ödeme yapacağını, söz konusu tutarın ödenecek tapu harcı tutarından düşülmesi üzerinde de çalışma yapıldığını söyledi.

Tapu Harcı İndirimi Olacak Mı?

Evet yasal düzenlemenin ardından tapu harcı indirimi de gündeme gelecek. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Dinçbaş ise yüzde 4 olan harç oranının düşürülebileceğini açıkladı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*