Faiz İndirimleri Otomotiv Pazarını Yeniden Hareketlendirdi

Faiz İndirim araç
Faiz İndirim araç

İstanbul Ticaret Odası’nda ikinci el satıcılarını ve devlet erkanını bir araya getiren “İkinci El Otomotiv Ticaretinde Kayıt Dışıyla Mücadele Strateji Ve Hedefler” konulu toplantı düzenlendi.

Devlet erkanı ile ikinci el otomobil satıcılarını bir araya getiren toplantıda Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adem Başar, Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Arabacı ve İstanbul Noter Odası Başkanı Emine Çağlayan hazır bulundu.

Toplantı sonrasında 2019 Ekim ayı sıfır kilometre otomobil satışlarında %137’lik artış ile ilgili soruları yanıtlayan üyeler özellikle kamu bankalarının taşıt kredisinde uyguladıkları faiz indirim kampanyalarının çok iyi olduğu belirtildi.

ÖTV Yerine Faiz İndirimi Sonuç Verdi

Ekim ayı satış rakamlarına göre bir önceki yılın aynı dönemine oranla sıfır kilometre araç satışları %137 oranında artarak 39 bin 996’ya ulaştı. İTO tarafından düzenlenen toplantı öncesinde söz konusu artışların ikinci el satışlarına etkisi soruldu. Sektör temsilcileri daha önce Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile yaptıkları görüşmeden ÖTV yerine faiz indirimi önermelerinin doğru olduğuna değindi.

İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel, “Bu satışlar ikinci el piyasasına da hareketlilik getirecek. Ürün miktarının artışı fiyatlara da olumlu yansıyacaktır.” yorumunda bulundu.

“Faiz İndirimi Çok İyi Oldu”

Sektör temsilcilerinden Ziya Alp Gülan, özellikle kamu bankalarının yerli üretim otomobiller için başlattıkları düşük faizli kredi kampanyasının çok iyi olduğunu kaydederek, “Geçtiğimiz aylara ve yıla bakıldığında iyi bir yere geldik. Sektörde 400.000 ertelenmiş talep var, daha fazla satış yapabiliriz. Böyle giderse 2019’u 500.000 satışla kapatmayı bekliyoruz” dedi.

Sektör temsilcileri ilk olarak T.C kimlik numarası ile satış ilanlarının internete verilmesini önerirken bir başka öneri de oldukça dikkat çekici bulundu. Bu öneri, bireysel otomobil satıcılarının satın aldığı otomobili 6 ay satamaması şeklinde öne sürüldü. Kayıt dışı yapılan satışların aynı zamanda tüketiciler arasında dolandırıcılık vakalarına neden olduğu belirtilirken sektör temsilcileri, “Bu gri alanın daralması için kaliteyi arttıralım. Kurumsallaşmada ve dijital dönüşümde hızlanalım” şeklinde fikir birliğine vararak özeleştiride bulundu.

Öte yandan toplantıda bir esnafın dükkanları ortak yerlere taşımanın maliyetinin yüksekliğinden bahsetmesi üzerine Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, TOKİ’nin bu konuyla ilgili olarak titizlikle bir çalışma sürdürdüğünü açıkladı.

Otomobil merkezi bulunmayan bölgelere özel çalışma yapılacağı bilgisini veren Erkoç, bu yerlere gerekli merkezlerin kurulacağını müjdeledi. Erkoç ayrıca TOKİ’nin ikinci el esnafını uygun taksitlerle dükkan sahibi yapacağının bilgisini paylaştı.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*