Arsası olan vatandaşların yakından takip ettiği başlıklardan birisi de imar durum belgesidir. Arsa sahibi olan vatandaşların, arsalarına yapmak istekleri yapılara dair bilgilerin yer aldığı imar durumu belgesi bu alanda tüm detayları içerir.
Sahip olunan arsaya konut, işyeri, bina, çiftlik ve bu tür yapıların yapılıp yapılmayacağına dair izinlerin yer aldığı imar durum belgesinin alınması ise zorunludur. İmar durum belgesinde arsa üzerine yapılabilecek evin yüksekliği, kat sayısı gibi nitelikler yer alır. Peki arsa sahipleri açısından oldukça önemli olan imar durum belgesi nereden, nasıl alınır?
Hak sahipleri arsa üzerine yapmak istedikleri yapıların inşaatına başlayabilmek için imar durum belgesi almak zorundalar. İmar durum belgesinde; yapının ne kadar büyük olacağı, yükseliğine ilişkin detaylara, terkler, tevhid ve ifraz şartları ile arsa üzerinde nasıl bir yapılaşma olacağına ilişkin bilgiler paylaşılır.
Öncelikle imar durum belgesi hak sahiplerine belediye başkanlıkları tarafından veriliyor. Arsasına dair imar durum belgesi almak isteyen vatandaşlar, arsanın bulunduğu belediyeye başvuru yapacaklar. Başvuru işlemleri ise arsanın tapusu ve çap belgesi ile yapılıyor. İmar durum belgesinde yer alan özellikler ise bölgeye, semte, mahalleye, sokağa hatta parsele kadar değişkenlik gösterebiliyor. Bu değişiklik bölgenin gelişimine bağlı olarak meydana geliyor.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.