Maden Önergesi Genel Kurulda Reddedildi

Maden Önergesi
Maden Önergesi

Maden Araştırma kurulu Kurulmalı!

TBMM Genel kurulda Cumhuriyet Halk Partisi Grubu, Maden ilçesindeki heyelandan kaynaklanan sorunların detaylı bir şekilde tespitiyle ilgili araştırma komisyonu kurulmasını talep etti. Genel Kurulda söz alan CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, önergenin gerekçesini açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin TBMM’ye sunduğu Maden ilçesinde heyelandan kaynaklanan sorunların detaylı bir şekilde tespitiyle ilgili araştırma komisyonu kurulması talebi reddedildi. Erol yaptığı konuşmada, Maden ilçesinin tamamının afet bölgesi kapsamına alınması gerektiğini vurgulayarak, şu ifadelere yer verdi: “Elazığ’ın Maden ilçesinin Camii Kebir mahallesinin afet bölgesi ilan edilmesiyle ilgili ve yaşanan sorunla ilgili sizleri bilgilendirmek ve bu sorunun daha detaylı tespitiyle ilgili araştırma komisyonu kurulması talebiyle karşınızdayım. Bu talibi siyasi bir talep olarak değerlendirmeyin. Maden ilçesinde afet riskine karşı başta ilin valisi, siyasi partilerimizin temsilcileri, bürokratlar iyi niyet içerisinde bir arayış içerisinde.

Cumhurbaşkanlığının 1150 sayılı kararnamesi ile Camii Kebir Mahallesi afet bölgesi ilan edildi. Ama bu yeterli değil. Eğer bu hafriyat buradan alınmazsa ilçenin ortasından geçen bir dere var, bu hafriyat aşağıya geldiği zaman derenin önünde bir set oluşturur, 10 gün içinde doğal bir baraj alanı olur ve su baskınıyla karşı karşıya kalır. Aynı zamanda ilçenin yanından ana yok ve demiryolu geçiyor. Bu yollar da trafiğe kapanacak ve insanların can ve mal güvenliği riski var. Maden’de yaşanan olayla ilgili sadece bir bölge afet bölgesi ilan edildiği için geri kalan diğer mahalle ise terk edilen bir ilçenin mahallesi olarak kalacak ve 3-5 ay sonra bunlar da doğal olarak Maden’i terk etmek durumunda kalacaklar. Esas mağduriyet burada oturan insanlarla ilgili. Şuanda orada afet kapsamında olan 278 konut 232 iş yeri var.

Madencililer diyor ki

‘biz göçeceksek hepimiz göçeriz yada hiç birimiz göçmeyiz. Hepimiz burada ölürüz. burada yapılacak iki şey var; Birincisi Madenin tümünü afet bölgesi afet bölgesi ilan edeceğiz, Maden’in tümünü taşıyacağız. İkincisi ise Maden’in tümünü kentsel dönüşüme tabi tutup oradaki halkın rızası alınarak bu işe çözüm bulunmasıyla ilgili bir yaklaşım getirmek lazım. Ama her şeyden önemlisi oradaki hafriyatın mutlaka oradan kaldırılması lazım. Ben buradan AK parti grubundan da özellikle rica ediyorum. Bu siyasi bir talep değildir. Bu bir ilçenin yok olması ve ilçede yaşayan insanların can ve mal güvenliği ile ilgili bir tehdittir. Yarın acı bir tabloyla karşılaşmadan bu işe bir el atılır diye temennide bulunuyorum.”

Önerge ile ilgili söz alan İYİ Parti Erzurum Milletvekili Muharrem Naci Cinisli,

“Maden ilçesinde özelleştirilen bakır işletmesine ait hafriyatların neden olduğu doğal olmayan bir heyelanın sonuçlarının araştırılması ve Madenli vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi teklif ediliyor. Eylül 2017 tarihli AFAD raporunda heyelanın bakır işletmesinin 2007-2015 yılları arasında döktüğü hafriyatın zemine uyguladığı yükten kaynaklandığı ifade edilmiş. Bu nedenle doğal olmayan heyelana sebep olan hafriyatın kaldırılması vakit kaybetmeksizin gerçekleştirilmeliydi. Hafriyattan kaynaklı doğal olmayan heyelanları önleme projeleri ile alanın rehabilite edilmesi biran önce sağlanmalı , hafriyat mağduru vatandaşların taleplerine azami özen gösterilmeli. Günlük geçici çözümler yerine gelecek kuşaklara sorumluluk düşüncesiyle hareket edilmeli, binilen dal kesilmemelidir. Doğal olmayan heyelandan kaynaklı maden ilçesi sınırları içerisinde kalarak riskli alan içerisinde bulunan ve korunması gerekli kültür varlıkları olarak kültür yapılarının da korunmasına dikkat etmeliyiz.Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum’un geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği Elazığ ziyaretinde Maden’e gitmemesinin bölgede büyük bir tepkiyle karşılandığını belirtir genel kurulumuzu saygıyla selamlarım” dedi.

MHP Konya Milletvekili Esin Kara ise önerge üzerine yaptığı konuşmada,

“Ben bugün MHP Maden Belediye Başkanımızı aradım ve son gelişmeler hakkında kendisinden bilgi istedim. Pazartesi gününden itibaren Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerinin kira yardımı çalışmalarına başlayacağını, Maden ilçesinden Elazığ’a taşınan 48 aileye totalde 242 Bin TL taşıma yardımında bulunduğunu TOKİ’nin bugün itibariyle hak sahiplerinin tespiti ve yer tespiti çalışmalarını yaptığını, yeni yerleşim yerinin belediye tarafından tespit edilerek bildirildiğini, belediye tarafından gösterilen yere hem imar hem altyapı çalışmalarının TOKİ tarafından ihale edilmiş firma tarafından 10 gün içerisinde tamamlanarak teslim edileceğini bildirmiştir. Yıkılan köprünün trafiğe daha önceden kapatılmış olduğunu bildirmiştir. Belediye Başkanımız, heyelanın önlenmesi için bakanlığın gerekli çalışmaları biran önce yapmasını istemiştir. Bizler de Milliyetçi Hareket Partisi olarak belediye başkanımızın yanındayız ve onunla maden bölgemizdeki tehlikeyi yakinen takip etmekteyiz” idedi.

AK Parti Elazığ Milletvekili Sermin Balık, önergeye ilişkin yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

“Maden Elazığ’ın güzide ilçelerimizden biri. Fakat bir heyelan tehlikesiyle karşı karşıya. Bu bir gerçek. Bu risk ortaya çıktıktan hemen sonra Valiliğimiz, milletvekillerimiz, ilgili kurumlarımızla birlikte gerekli çalışmalarımız yaptık. Çalışmalarımız sonucunda ilçemiz 1150 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile riskli alan ilan edildi. Camii Kebir mahallesinde meydana gelen heyelan riski sonucu kamu binalarının büyük bir kısmı tahliye edildi. Burada 278 konut 232 işyerinin tahliye edilmesi gerekmektedir. Afete maruz bölgedeki vatandaşlarımız için Maden kaymakamlığımızın hesabına 1 milyon 350 Bin Lira aktarılmış olup, bunlar bu doğrultuda bölgedeki vatandaşlara gerekli tahliyeleri yapmaları için tebligatlarda bulunulmuş, oradaki evler için 7 bin Lira, iş yerleri için 3 Bin 500 Lira taşıma için destek verilmiştir. Şuana kadar 47 vatandaşımızın talepleri doğrultusunda taşıma yardımı yapılmış, önümüzdeki hafta itibariyle TOKİ tarafından kira yardımıyla ilgili çalışmalar yapılacaktır.

Maden ilçesinde TOKİ ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından konut yapımı için yer seçimi çalışmaları yapıldı. Bu alanlarda Maden’de ikamet eden vatandaşlarımızın takdirine sunulduktan sonra halkımızın vereceği nihai karar ile birlikte gerekli çalışmalar yapılacak ve orada bir dönüşüme gidilecektir. TOKİ tarafından yapılacak binalar maliyetine, 2 yıl ödemesiz 20 yıl vade ile hak sahiplerine teslim edilecek. Bu süreçte de 36 aya varan kira yardımı TOKİ tarafından yapılacaktır. Bizim buradaki önceliğimiz vatandaşlarımızın can ve mal kaybına uğramadan buradaki alanı biran önce tasfiye etmektir. Orada büyük bir risk olduğu gerçektir. Ancak Madenli hemşehrilerimiz müsterih olsunlar ki hükümet olarak elimizdeki bütün imkanları kullanarak biran önce sorunları çözmeye gayret etmekteyiz”.

Milletvekillerinin konuşmasının ardından genel kurulun oyuna sunulan önerge reddedildi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*