Para Politikası Faizleri Düşecek mi? Konut Kredisi Faizleri Nasıl Etkilenecek?

Para Politikası Faizleri
Para Politikası Faizleri

Konut Kredisi Faizleri Nasıl Etkilenecek?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal İstanbul Sanayi Odası’nda “Dış Denge, Sürdürülebilir Büyüme ve Fiyat İstikrarı” konulu konferansta para politikasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Murat Uysal, finansal mimari çalışmalarının yanı sıra zorunlu karşılık gibi makro ihtiyati araçları da etkin kullanarak reel sektörü finansal risk yönetimi ve krediye erişim konularında desteklemeye devam edeceklerine dikkat çekti. Önümüzdeki dönemde para politikası duruşumuzu enflasyondaki düşüş sürecinin devamını sağlayacak şekilde belirlerken, finansal istikrara yönelik olarak zorunlu karşılıklar gibi makro ihtiyati araçları da etkin bir şekilde kullanacak; yapısal politika alanlarındaki analizlerle kamuoyunda farkındalık oluşturma misyonumuzu yerine getirmeye devam edeceğiz” dedi.

Enflasyon oranlarının belirlenmesi ile faiz indiriminin netleşmesi beklenirken netleşmesi beklenirken bazı ekonomistler enflasyonda %1 civarında arasında artış yaşansada politika faizlerinin 200 puan çevresinde düşürülebileceği tahmininde bulundu.

Dün ekonomiye dair bir açıklama da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan geldi.

2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yapan Berat Albayrak, küresel ekonomik durum ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeler hakkında bilgi verdi. Türkiye ekonomisinde göstergelerin olumlu gidişatına değinen Albayrak, finansal saldırılara karşı yerinde ve zamanında yapılan müdahalelerle döviz kurundaki dalgalanmanın azaldığını ve finansal piyasaların normalleştiğini ifade etti.

Berat Albayrak 2020 yılında esnaf, sanatkar ve çiftçilere verilen kredilerde düşük faiz desteğinin artarak devam edeceğini belirtti ve konut hesabına devlet katkısına ilişkin Bakanlığın uhdesine geçen konut hesabı sisteminde yaklaşık 7.000 katılımcı ve 110 milyon liralık birikmiş tasarruf bulunduğunu aktararak, sistem kapsamında gerekli olan en az 3 yıllık tasarruf süresini yakın zamanda dolduran katılımcıların devlet katkısı başvurularının başladığını ve yıl sonuna kadar sistemden katılımcılara devlet katkısı ödemelerine başlamayı planladıklarını bildirdi.

Piyasalar, önce Berat Albayrak’ın ekonomik açıkladığı ekonomik veriler ve ardından Merkez Bankası Başkanı Uysal’ın değerlendirmelerinin ardından para politikası faizlerinde indirime kesin gözüyle bakmaya başladı.

Açıklamaların ardından dolar kuru S-400 gerilimi ve faiz indirimi beklentileri karşısında 5.78’e yükseldi. Merkez Bankası’nın politika faizlerinde indirime gitti son üç toplantısının ardından konut kredisi faizleri de repo faizlerinde yaşanan gerilemeye hızla tepki vererek düşüş ivmesini arttırdı. Faizlerde indirim gerçekleşmesi halinde kredi faiz oranlarının da düşüş seyrine hızlanarak devam etmesi bekleniyor. Birçok bankanın konut kredisinde %1 olan psikolojik faiz sınırının altına inmesi olası olarak değerlendiriliyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*