TOKİ Elazığ’da, dar gelirliye 52 bin liralık kazık

TOKİ Elazığ
TOKİ Elazığ

Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı, (TOKİ) Elazığ’da dar gelirli ailelerin faydalanması için Cumhuriyet Mahallesi’nde 141, Bizmişen’de ise 665 konut inşa etti ve kurayla sahiplerini belirledi.

TOKİ, Elazığ’da dar gelirliye 52 bin TL’lik fiyat farkı koydu.

763 lira engelli maaşı olan İneli aradaki farkı ödeyemeyeceğini dile getirdi. Kurada ev çıkan 63 yaşındaki Selahattin İneli’nin sevinci çok sürmedi. Tahmini fiyatı 190 bin lira olarak belirlenen 2+1 evin, 6 ay sonra TOKİ’nin gönderdiği sözleşmede 241 bin lira olduğunu gören İneli, 3+1 evlerde tahmini fiyatla sözleşme fiyatı arasında 12 bin lira civarında fark olduğunu, 2+1 evlerde neden bu kadar fark olduğuna anlam veremediğini ifade etti. 763 lira engelli maaşı ile aradaki farkı ödeyemeyeceğini dile getiren İneli, ev sahibi olma hayali yıkıldığını dile getirdi. Konuyla ilgili konuşan Selahattin İneli, “Ben bu konutlara yazıldığım zaman aydan aya 930 lirayı nasıl ödeyeceğimi düşünürken şimdi aylık ödemem bin 200 lira oldu. Bu sorunumla ilgili tek bir muhatap dahi bulamadım TOKİ’ye gittim kimse muhatap almadı” dedi.

28 Ekim’de yapılan kurada çıkan evimle ilgili fiyatlandırmalar geldi. 190 bin 281 lira denilen eve 241 bin 836 lira fiyat koymuşlar. Yani neredeyse 52 bin lira fark var. Ben bu parayı nasıl ödeyeceğim? Benimle beraber 3+1 evler için kuraya giren orta gelirli grup dediğimiz kişiler de var. TOKİ 3+1 evler için vatandaşlara 304 bin lira fiyat vermiş normalde onların da bu evlere yazıldığı fiyat 292 bin lira. TOKİ, orta gelirlilerin aldığı 3+1 ev için 12 bin lira fark alırken, dar gelirli grubunun aldığı 2+1 evler için 52 bin lira fazla para alıyor.

”Yaşamış olduğu sorunla ilgili muhatap bulamadığını ifade eden İneli, “Beni muhatap alacak birini bulmaya çalışıyorum ama o da yok valiliğe gidip şikayette bulunsam o şikayetin dönüşünü bekleyene kadar ödemelerin zamanı gelecek. Ne yapacağım şaşırmış durumdayım. Ben engelliyim ve sadece 763 lira engelli maaşım var aynı zamanda KOAH hastayım çalışacak durumum yok tam başımızı sokacak bir evimiz oldu dedik ona da böyle bir engel çıkarttılar” diye konuştu.

Damat Bakan Albayrak ne demişti?

Samsun’da iş insanlarıyla bir araya geldiği toplantıda, dar gelirli ve asgari ücretli vatandaşlara düşük fiyatlara ev sahibi olma hayali satan Bakan Albayrak, bugüne kadar Türkiye’de uygulanmış tarihin en düşük faiz oranını uygulayacaklarını ve her yıl en az 100 bin vatandaşı ev sahibi yapacaklarını iddia etmişti.

“Asgari ücretli, dar gelirli vatandaşlarımızı ev sahibi yapacak bir modelin finansman altyapısını tamamladık. 20 yıl vadeyle ve bugüne kadar Türkiye’de uygulanmış tarihin en düşük faiz oranı ile kira hatta kiradan daha ucuz bir maliyetle bu gelir grubundaki vatandaşlarımızı ev sahibi yapacak finansal altyapıyı tamamladık.” diyen Bakan Albayrak, TOKİ’nin de içinde yer alacağı modelin, evlerin modelleri, şehirleri, uygulama şartları gibi tüm ayrıntılarını, bu ay bitmeden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la birlikte özel bir programla vatandaşlara anlatacaklarını duyurmuştu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*