Yabancılara Verilen Süre Doldu! Tahsis Edilen Tarım Arazileri Geri Alınıyor

Yabancılara Verilen Süre
Yabancılara Verilen Süre

Yabancı yatırımların Türkiye’de yatırım yapmaları için tahsis edilen tarım arazilerinde verilen 3 yıllık sürenin sonuna gelindi. Tamamlanan 3 yıllık sürenin ardından henüz yatırım yapmamış olan yabancılardan tahsis edilen tarım arazileri geri alınacak!

YABANCILARA VERİLEN 3 YILLIK EK SÜRE UZATIMI ÖNERİSİ SICAK KARŞILANMADI!

Tapu ve imarla ilgili yasaların bazılarında değişiklikte bulunmak üzere hazırlanan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı taslağına yabancılara yapılan tarım arazisi tahsislerinin geri alınması ile ilgili düzenleme eklenecek. Yapılacak çalışmalar sonrası son şeklinin verilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulacağının belirtildiği düzenleme ile ilgili çalışmalar sürüyor.

Düzenleme ile ilgili TBMM Çevre Komisyonu üyesi AK Parti üyesi milletvekilleri ile grup yönetiminde bulunan milletvekillerinin gerçekleştirildiği toplantıda yabancılara yapılan tarım arazisi konusu ihtilafa neden oldu! Yapılan ilk toplantıda yabancılara tahsis edilen araziler için Bakanlığın 3 yılda daha ek süre uzatımı önerisi, komisyonda sıcak karşılanmadı.

Hazırlanan taslakta kamulaştırma paraları ile ilgili düzenleme yapılması da gündemde!

Geçmiş zamanda yapılmış olan kamulaştırmaların henüz parasını ödemeyen vatandaşları ilgilendirecek olan yeni düzenleme ile mevcut kamulaştırma bedeli uygulamasının revize edilmesi üzerinde çalışılıyor. Mevcut uygulamaya göre kamulaştırma bedeli, bugünün rayiç değeri üzerinden hesaplanarak tahsis ediliyor. Yeni düzenleme ile kamulaştırma yapıldığı tarihteki rayiç değer üzerinden hesaplama yapılarak yıllık faiz işletmesi gündemde.

1990’lı yıllarda İstanbul ve Ankara’da yapılan ve parası halen ödenmeyen kamulaştırmalar da toplantı gündeminde yer aldı. Ödenmeyen kamulaştırma paraları nedeniyle sorun yaşanıldığının aktarıldığı toplantıda Ankara ve İstanbul için kamulaştırma bedellerinin azaltılması çalışmalarının yapıldığı kaydedildi. Arsa sahiplerinin bu durumu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) götürme olasılığı bulunuyor.

Taslak kapsamında gecekondu alanlarının belirleme yetkisi ile ilgili düzenleme yapılması da gündemde!

Belediyelerde olan bu yetkinin Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) tahsis edilmesi planlanıyor. Arsa üretim yetkisi de Milli Emlak’a yeni düzenleme ile verilecek.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*