Bakan Soylu’dan Kanal İstanbul için ‘referandum’ açıklaması!

Bakan Soyludan Kanal İstanbul
Bakan Soyludan Kanal İstanbul

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN Türk’te yayınlanan ‘Haftasonu Özel’ programına konuk oldu. Programda Kanal İstanbul’la ilgili sorulara da yanıt veren Bakan Soylu, projenin referanduma gitmeyeceğini açıkladı. Bakan Soylu, Kanal İstanbul hakkında şu ifadelere yer verdi:

“Kanal İstanbul’la alakalı iddiaların hiç birisinin bilimsel gerçekliliği yoktur. Montrö’yle ilgili iddialar da var. Montrö yalnızca İstanbul Boğazı’nı mı ilgilendiriyor? Antlaşmada Çanakkale Boğazı var, Karadeniz Boğazı var. Yine başka bir şey daha var. Burada Türkiye kendi avantajını neden kaybetsin? Bu bizim için bir imtiyaz. Türkiye bu imtiyazı neden kaybetsin? Boğazdan geçen gemilerin bekleme süreleri var. Bu gemiler ticari gemiler. Bu gemilerin 1 saat beklemesi ciddi bir şekilde maliyet oluşturur. Bu gemilerin ne kadarı Kanal İstanbul’u kullanır, ne kadarı kullanmaz elbetteki o ticari kaygıların oluşturacağı bir sonuçtur.

Kanal İstanbul hem ekonomik bir projedir, hem de çevreci bir projedir.

Tam anlamıyla boğaza alternatif olabilecek, boğazı koruyabilecek bir projedir. 500 bin kişilik şehircilik mimarisi oluşacak orada. En önemlisi Türkiye için ciddi bir itibar projesidir. Bütün dünyanın bu noktalarda çekingen durduğu zamanlarda Türkiye için bir prestij projesidir. Biz İstanbul boğazını koruyoruz. Tehlikeden ve tehditten koruyoruz. Geçen gün de boğazda bir gemi kazası yaşandı. Dediler ki kaptanı Rizeli. Adam Romanyalı çıktı. Yani Türkiye’de enteresan değerlendirmeler.

Referandum tartışmaları da var. Referanduma gitti bu 2011’de. Biz bu projeyle halkın önüne çıktık. Vatandaş bu projeye evet dedi. O zaman 1. boğaz köprüsünde getirseydik keşke. İHA’ları SİHA’ları, yerli otomobili de getirseydik o zaman referanduma.

2011’de Erdoğanın vaatleri arasındaydı!

Demokrasi teorisi var. Demokrasi teorisinde açık bir şey ortaya konuluyor. Arkadaş burada seçimlerle beraber ben sana bir yetki veriyorum. Verdiğim yetkiyle beraber bunu sen yöneteceksin diyorum. Biz onu da aşmışız. Müzakereci demokrasiye gelmişiz. Ve 2011’de Recep Tayyip Erdoğan referanduma gidilirken demiş ki halkımıza kardeşim ben bunu öneriyorum. Kanal İstanbul diye bir projem var. Ve 2011’de tek başına iktidar olmuş. Bu projeyi de vaatlerinin arasına koymuş.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*