Emlak alanındaki istatistik problemine teknolojik çözüm

Emlak alanındaki istatistik
Emlak alanındaki istatistik

Gayrimenkul yatırımı uzun yıllar çalıştıktan sonra belli bir birikim elde eden kişilerin en çok tercih ettikleri yatırım türlerinden biridir. Özellikle yüksek meblağlar harcanan bir piyasa olması nedeniyle pek çok insan gayrimenkul satın alırken tercihlerini pek çok parametreyi dikkate alarak yapmaktadırlar.

Gayrimenkul piyasasındaki istatistiki verilere ilişkin en iyi alternatif

TÜİK’in hazırladığı resmi istatistiki verilerin yanı sıra konut satın almak bu alanda yatırım yapmak isteyen kişilerin en çok tercih ettikleri alternatif ise internet aramaları olmaktadır.

Halihazırda emlak alım satımlarına ilişkin pek çok işlem internet üzerinden yapılmaktadır. Bu işlemler elbette ki para transferi tarzı işlemler olmamakla birlikte artık konut veya işyeri satın almak isteyen kişilerin bu noktada aradıkları gayrimenkule ulaşmalarının ilk yollarından biri internet olmuştur. Bu alana yönelik talebin farkına varan farklı girişimler her biri birbirinden avantajlı özelliklere sahip gayrimenkul ilan siteleri kurmuşlardır.

İşte bu noktada halihazırdaki ilan sitelerinde yer alan verilerin derlenip toplandığı ve bunların analizinin yapıldığını söylesek sanırız bu alandaki anlık istatistik boşluğu bir nebze de olsa dolmuş olacaktır.

Flatfy sadece gayrimenkul ilanları arama noktasında kurulmuş olan bir emlak arama motorudur. Flatfy üzerinden ülkemizin tüm şehirleri ve hatta mahallelerinde yer alan emlak ilanlarına ulaşmak mümkün olmaktadır.

Flatfy sitesi ile iş birliği içerisinde olan bütün emlak ilan sitelerinde yapılan taramalar neticesinde aranılan kritere uygun ilanlar tek bir sayfada gösterilmektedir. Bu haliyle bile gayrimenkul satın almak isteyen kişiler için büyük bir kolaylık sunan Flatfy’ın kamuoyu ile aylık olarak paylaştığı ortalama satılık ve kiralık konut fiyatları raporları gayrimenkul satın almak isteyen kişiler için de büyük bir istatistiki veri niteliği taşımaktadır.

Aylık yayınlanan ve kısa sürede hazırlanan konut fiyat raporları Flatfy tarafından sunulan ortalama satılık ve kiralık daire fiyatları raporları aylık olarak ülkemizin en çok okunan internet sitelerinde haber yazıları şeklinde sunulmaktadır. Bu raporlarda Flatfy internet sitesinin veri tabanında yer alan bütün emlak ilanı sitesindeki ilan verileri analiz edilmekte ve bu verilere dayanılarak ilgili bölgeler nezdinde ortalama satılık ve kiralık gayrimenkul raporları çıkarılmaktadır.

Öncelikle gayrimenkul talebinin en yoğun olduğu büyükşehirlerimizin emlak durumlarına ilişkin istatistiklerin yayınlandığı görülse de aydan aya değişen ve farklı konseptlerde raporların yayınlandığı görülen Flatfy aylık emlak istatistiklerinin en önemli özelliği de sonuçların gecikmesiz bir şekilde halihazırda elde olan verilere göre hazırlanıyor olmasıdır.

Bu haliyle resmi istatistik yöntemleri kullanan TÜİK kadar kesin olmasa da bir fikir edinme açısından önemli sonuçlar ortaya koyulmaktadır. Elbette ki bu felsefe ile sunulan bir rapor TÜİK’in hazırlamış olduğu kadar kesin sonuçlar ortaya koyamaz. Ancak pratik bir şekilde sunulan raporlar sayesinde gayrimenkul piyasasında fiyatların hangi bölgelerde ne şekilde değişim gösterdiği kolay bir şekilde takip edilebilecektir.

Flatfy nedir?
2015 yılında Ukrayna’nın Kiev şehri merkez alınarak kurulan Flatfy, ilk etapta start-up projesi olarak başlamış ve zaman içerisinde gelişim göstermeye devam ederek bugünkü halini almıştır.

Flatfy, bir emlak arama motoru olarak dünyanın 30 farklı ülkesinde hizmet göstermektedir. Ülkemizin tüm mahalleleri ve köylerine ilişkin emlak ilanlarını tek bir çatı altında toplayan Flatfy, pratik bir şekilde ilan araması yapılmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte sitenin bir diğer avantajı da çıkan ilanların tamamının detaylarını ilanın yayınlandığı orijinal site üzerinden göstermesidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*