Kamu Bankalarının Enflasyona Endeksli Konut Kredisi Faiz Oranı Yükseldi!

Kamu Bankalarının
Kamu Bankalarının

Enflasyona Endeksli Konut Kredisi Nasıl Hesaplanır?

Hayallerindeki konuta sahip olmak için bankaların konut kredisi ürünlerini tercih eden vatandaşların son dönemdeki korkuları gerçek oldu. Doların yükselmesiyle birlikte enflasyon rakamlarının da yıl sonunda artış göstermesi, kredi faizlerindeki düşüşün sonunu getirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre kasım ayında 12 aylık TÜFE ortalaması yüzde 10,56 seviyesinde gerçekleşti. Bu rakama göre Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank gibi kamu bankalarının da vatandaşa sundukları enflasyona dayalı konut kredi faiz oranları yükselmiş oldu. Bu gelişmeyle birlikte kamu bankalarından enflasyona endeksli konut kredisi kullanmak isteyen müşteriler, çektikleri konut kredisinde aylık yüzde 1,07 oranında faiz ödeyecek.

Türkiye bankacılık sektöründe yalnızca Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank tarafından müşterilere sunulan enflasyona endeksli konut kredisi hesaplamasında birtakım yöntemler kullanılıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri içinde baz alınan TEFE ve TÜFE rakamları enflasyona dayalı konut kredisinin güncel faiz oranını da belirlemiş oluyor.

TÜFE rakamlarına göre aralık ayında uygulanacak enflasyona endeksli konut kredisi hesaplamasıyla vatandaşlara sunulan kredi faiz oranı yüzde 1,07 olarak belirlenmiş oluyor. Bu oranın belirlenmesinde bankanın kar marjı yüzde 9,19 olarak hesaplamaya dahil edilmiş oluyor. Öte yandan özel ve kamu bankalarından konut kredisi kullanmak isteyen ancak faiz oranlarının düşmesini bekleyen vatandaşlar da umutlarını kaybetmeye başladı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*