Suriyelilere maaş ve TOKİ’den ev veriliyor!

Suriyelilere maaş ve TOKİ’den ev
Suriyelilere maaş ve TOKİ’den ev

Zonguldak İl Göç Müdürlüğü, Zonguldak ve ülke genelinde ‘mültecilere devlet maaş ödüyor mu?’, ‘TOKİ’den ev veriliyor mu?’, ‘Suriyeliler memur olarak alınacak mı?’ gibi sorulara açıklık getirdi.

Mülteciler hakkında yanlış bilinenleri asıl doğrusu şu şekilde;

Yanlış: Suriyelilerin telefon faturasını devlet ödeyecek.

Doğru: Göç İdaresi tarafından ankesörlü telefonlarda kullanılmak üzere dağıtılan ‘telefon kartları” Suriyeliler için değil, sınır dışı edilmek üzere Geri Gönderme Merkezlerinde bekleyen yabancılar içindir. Bu projenin finansörü Türkiye değil Avrupa Birliği üye ülkeleridir.

Yanlış: Suriyeliler devletten maaş alıyor.

Doğru: Suriyelilere verilen KIZILAYKART’larının üzerinde Avrupa Birliği logosu bulunmaktadır. Üzerinde Avrupa Birliği logosu bulunan projelerin finansörü Avrupa Birliği üye ülkeleridir. Suriyeliler Türk Hükümetinden maaş almamaktadır.

Yanlış: Suriyeliler istediği üniversiteye sınavsız giriyor.

Doğru: Üniversite konusunda Suriyeli öğrencilere özel bir düzenleme yoktur. Amerikan vatandaşı olan bir öğrenci Türkiye’de hangi haklara sahipse Suriyeli bir öğrenci de aynı haklara sahiptir. Yabancı uyruklu öğrenciler “Türkiye Bursları”, Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı veya yatay geçiş şartlarını sağlamadan üniversiteye giremez.

Yanlış: Suriyeliler arabaları için vergi ödemiyor.

Doğru: Vergiden muaf olan araçlar MTV kanununda belirtilmiştir. Suriyelilerin araçları için vergi ödememesi, sigorta yaptırmaması veya araç muayenesine gitmemesi gibi bir durum söz konusu değildir.

Yanlış: Seçimlerde Suriyeliler de oy kullanacak

Doğru: Ülkemizde yapılan seçimlerde veya halk oylamalarında oy kullanabilmek için ilk şart Türk vatandaşı olmaktır. Türk Vatandaşı olmayan birinin seçimlerde oy verme hakkı yoktur.

Yanlış: TOKİ Evleri Suriyelilere bedava verilecek.

Doğru: TOKİ’den ev sahibi olmanın ilk şartı Türk vatandaşı olmaktır. Suriyeliler Türk vatandaşı

olmadıkları için TOKİ’den ev satın alamazlar. TOKİ yabancılara parasıyla bile ev satışı yapmamaktadır.

Yanlış: Suriyeliler memur olarak alınacak

Doğru: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda açıkça belirtildiği gibi memur olmanın ilk şartı Türk vatandaşı olmaktır. Bu sebeple yabancılar devlet memuru olamazlar.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*