Yeni Tapu ve İmar Kanunu Taslak Teklifi Üzerinde Önemli Değişiklikler Yapıldı!

Tapu ve İmar Kanunu
Tapu ve İmar Kanunu

Rant vergisi, termik santrallere filtresiz çalışma izni süresinin uzatılması, deprem bölgesinde yeni konutlara kat sınırı getirilmesi, gecekondu alanlarının TOKİ’ye devredilmesi gibi çok sayıda önemli düzenlemeleri içeren yeni tapu ve imar kanunu taslağı üzerinde önemli değişiklikler yapıldı.

Büyük yankı uyandıran termik santrallere filtresiz çalışma izni verilmesini içeren yeni kanun tasarısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından veto edilmişti. Veto edilmesi nedeni ile yeniden meclise gönderilen İmar ve Tapu Kanunu üzerinde önemli değişiklikler yapıldı. Bunlar arasında en önemli değişikliklerden biride “Mera, yaylak, kışlak ve otlaklarda kamu kurumlarına bina yapma izni veren” madde oldu. En çok tartışılan maddeler arasında ilk sırada yer alan bu madde yasa tasarısından tamamen çıkartıldı. Bakanlık “idare tarafından ihtiyaç duyulan mera, yaylak, kışlak, otlak ve harman yeri niteliğindeki taşınmazların kamu yatırımları için yapılaşmaya açılması” maddesini tartışmalar nedeni ile yasa tasarısından çıkardı.

Rant Vergisi Geliri Belediyelere Devredildi Değer Tespit Komisyonu tarafından belirlenmesi planlanan değer artış payı taşınmaz maliklerine ödenecek. Değer artış payı ödemesi yapılmadan yapı ruhsatı verilmeyecek. Rant vergisi olarak isimlendirilen bu vergi için de belediyelerin payı arttırılırken Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı payı düşürüldü. Gecekondu alanlarını belirleme yetkisi TOKİ’ye arsa üretim yetkisi Milli Emlak’ta kaldı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*