Çeşme ve Urla’daki acele kamulaştırma Meclis gündeminde

eşme ve Urla
eşme ve Urla

Çeşme ve Urla’daki 511 parselin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile acele kamulaştırılmasını Meclis’e taşındı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak yanıtlanması istenilen soru önergesinde, İzmir’in Çeşme ilçesinin Alaçatı Mahallesi’nde yer alan 178 parsel arazi ile Urla’nın Zeytineli Mahallesi’nde yer alan 333 parsel arazinin, toplamda 511 parsel arazinin acele kamulaştırılmasına, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile karar verildiği belirtilerek, acele kamulaştırılma usulünün, zaman kaybına sebebiyet verilmeksizin, kamu yararının söz konusu olduğu acil durumlarda kıymet takdiri düzenlenerek, diğer kamulaştırma işlemlerinin sonradan tamamlandığı el konulma biçimi olduğu hatırlatıldı.

Danıştay İdari Davalar Kurulu’nun kamulaştırma işleminin dayanması gereken üstün kamu yararı hakkındaki kararına da işaret edilen soru önergesinde şu soruların yanıtlanması istendi;

1- Alaçatı ve Zeytineli Mahalleleri uhdesinde bulunan ve toplamda 511 parsel arazinin acele kamulaştırılmasını öngören 2054 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararının üstün kamu yararına dayanması gerekliliği ortadadır. Kararda bahsi geçmeyen üstün kamu yararı nedir?

2- İlgili kamulaştırma kararının alınmasına sebep olacak olağanüstü bir durum mevcut mudur?

3-İlgili kamulaştırma kararı ileriki tarihlerde gerçek yahut tüzel kişilere haksız ekonomik çıkar sağlayacak bir kaynak aktarımı sonucunun doğmasına sebep olacak mıdır?

4-İlgili bölgenin kamulaştırma işlemine konu olacak şekilde belirlenmesini sağlayan kriter nedir?

5- Acele kamulaştırma usulünün, gerçek kişilerin mülkiyet hakkına doğrudan müdahale eden ve ivedi olarak sonuç doğuran bir işlem olduğu göz önünde bulundurulursa, kamulaştırma işlemine ilişkin bölge sakinlerinin rızası yahut görüşleri alınmış mıdır?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*