Denizli’de Stat Yapılacak Arazi Birinci Derece Arkeolojik SİT alanı oldu

Denizlide stad
Denizlide stad

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nce kentte yeni bir stadyum kazandırılmak için belediyeye ait Eskihisar Mahallesi’ndeki Laodikya antik kenti yakınındaki 3’üncü derece SİT alanı içinde yer alan 70 dönümlük alan uygun görülmüştü.

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nce stadyum yapılmak istenen alanda yapılan inceleme kazısında, yaklaşık 2 bin yıllık tarihi mezar bulundu. Mezar bulunan alan 1’inci derece arkeolojik SİT alanı ilan edilirken, stadyum için başka yer aranmaya başlandı.

Aydın Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, inşaat öncesi alanda Laodikya Arkeoloji Kazı Başkanlığı ve Müze Müdürlüğü denetiminde arkeolojik sondaj kazısı yapılmasını istedi. Sondajda kazısında, duvarla çevrili yaklaşık 2 bin yıllık tarihi tonozlu mezar tespit edildi, dikdörtgen planlı aile mezar odası ortaya çıkarıldı. Mezardan traverten lahit, bir örgü tekne mezar ve mezar dışında tonozlu mezarla bağlantılı tekne mezar daha gün ortaya çıktı.

Mezarların içinde 1 bronz İmparator Caracalla (M.S. 211-217) sikkesi, gümüş kaplama İmparator Valerianus (M.S. 253-260) sikkesi bulundu. Tonozlu mezarın içinde ve batı kısmında yer alan örgü tekne mezar etrafı ve içinde, bir kısmı kırık ve eksik 4 cam şişe, 2 pişmiş toprak şişe, 11 pişmiş toprak kandil, Eros figürü başı, 3 pişmiş toprak kase, pişmiş toprak kase, pişmiş toprak pişirme çömleği, 5 kemik saç iğnesi, kemik kaşık parçası ve korozyona uğrayarak tahrip olmuş dikdörtgen bronz kutu parçası ile halkalı telkari bronz askı olabilecek olan mezar hediyeleri bulundu.

Tarihi eserler, Müze Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı. Stadyum yapılması planlanan alan daha önce 3’üncü derece SİT alanıyken, tarihi mezarın bulunmasıyla birlikte 1’inci derece SİT alanı ilan edildi. Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin yaptıracağı stadyum için başka bir alan aranmaya başlandı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*