Devletten Elazığ’a destek paketi!

Devletten Elazığ’a destek
Devletten Elazığ’a destek

Elazığ ve Malatya’da deprem yaralarını sarmak için bütün Türkiye seferber oldu. Depremde yakınlarını kaybedenlere toplam 24 milyon lira yardım yapıldı. Ağır hasarlı evlerin sahiplerine kentsel dönüşümle ev yapılacak. Ayrıca 2 bin yeni konut inşa edilecek. TOKİ’nin 400 konutu öncelikli olarak depremzedelere teklif edilecek. Tarım destek ödemeleri de ödeme takvimi beklenmeksizin ödenmeye başlandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, evi hasar gören depremzedeler için ödeme planını belirlediklerini belirterek, şunları söyledi:

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 10, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan 8, İçişleri Bakanlığı’ndan 6 olmak üzere Elazığ ve Malatya’ya 24 milyon yardım yapıldı. Bu paralar hem hayatını kaybedenlerin ailelerine hem de enkaz altında kalan ailelere bir destek olarak verilecek.”

Bakan Süleyman Soylu, “Ağır hasarlı ve yıkacağımız yerlere 30 bin lira eşya parası, acil kira olarak ise 11 bin lira vereceğiz. Toplamda 41 bin lira vereceğiz. Ağır hasarlı olan ama eşyasını alabilecek durumda olduğu tespit edilenlerin eşyalarını aldıktan sonra 11 bin lira kira yardımı gerçekleştireceğiz. Orta hasarlı evlere de 5 bin lira acil yardım ödeneği vereceğiz, 27 bin lira uzun vadeli faizsiz güçlendirme kredisi vereceğiz. Köylerde yıkılan evler için 11 bin lira kira yardımı vereceğiz, 5 bin lira eşya yardımı yapacağız.”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “500 kişilik ekiple hasar tespit çalışmalarını en geç 10 gün içerisinde tamamlayacağız” dedi. Murat Kurum, “Vatandaşlarımızı hasarlı bölgeden taşımaya yönelik kentsel dönüşüm projesini başlatıyoruz. Bugün itibariyle de Sürsürü Mahallesi’ndeki vatandaşlarımızla görüşme işlemlerimiz başladı. Amacımız Kartalda olduğu gibi en geç şubat sonu temelimizi atıp yıl sonuna kadar da vatandaşlarımıza konutlarını teslim etmektir” dedi.

Bakan Murat Kurum, “Tüm Elazığ’a ilişkin 2000 adet yeni konut üretimine başlıyoruz. Saha çalışmaları ve zemin etüt çalışmaları bugün itibariyle başlamış durumdadır. Zemin artı 3’ü geçmeyecek. Bu projemizi de en geç nisan ayında başlayıp yılsonuna kadar tamamlama hedefinde çalışmalarımızı başlattık” dedi.

Bakan Murat Kurum, TOKİ’nin 3-4 ay içerisinde tamamlanacak 400 konutu olduğunu, bu konutları öncelikli olarak depremzedelere teklif edeceklerini söyledi.

VERGİLER ERTELENDİ

  • Hazine ve Maliye Bakanlığı, Elazığ ve Malatya’da vergi kanunu uygulaması bakımından 3 ay süreyle mücbir sebep hali ilan edildiğini duyurdu. Bu illerde bulunan vergi mükelleflerinin borçları da faiz alınmaksızın 24 ay süreyle taksitlendirilecek.

  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Elazığ ve Malatya’da SGK prim ödeme süresini 30 Nisan 2020’ye uzattı.

  • Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Elazığ ve Malatya’daki esnaf kredilerinin bir yıllık taksit ve faizlerini TESKOMB’un ödeyeceğini açıkladı.

  • Tarım ve Orman Bakanlığı, Elazığ ve Malatya’da depremde hayvanları telef olan vatandaşlara, hayvan ve yem desteği veriyor.

  • GSM operatörleri deprem sonrasında bölgede yaşayanlara ücretsiz internet ve konuşma tanımladı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*