Gayrimenkul değerleme hizmetlerine ilişkin tarife belirlendi

Black Fridayde indirim kampanyası
Black Fridayde indirim kampanyası

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği üyelerinin Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından belirlenerek 2020’de baz alacağı gayrimenkul değerleme asgari ücret tarifesi ve uygulama esasları Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Belirlenen asgari ücret ve masraf tutarları sadece verilecek değerleme hizmetine ilişkin olacak. Hizmetin verilmesi için gereken ulaşım masrafları ile zorunlu olan bilgi ve belgelerin temininde resmi kurumlara yapılan harç ve benzeri ödemeler, gayrimenkul bilgi merkezi payı, KDV ve diğer vergiler gibi ek ücret ve masraflar, tahsil edilecek asgari ücrete dahil olmayacak, ayrıca ödenecek.

Değerleme hizmetlerine ilişkin ücretlere ayrıca değerleme raporu başına 4 TL “gayrimenkul bilgi merkezi payı” ilave edilecek.

Değerleme ücreti imarlı veya imarsız arsalar ve tarım alanları için 791-1.786 lira, dükkan, plaza, iş merkezi için 723-2.855 lira arasında değişecek. Söz konusu tutar, yalılar ve eski eser niteliğindeki gayrimenkuller için 3.490 lira olarak uygulanacak.

Bağımsız bölüm niteliği kazanmış konut, ofis veya büro için brüt metrekaresi 250’yi aşmayanlar için değerleme ücreti 659 lira olarak belirlendi. Bu tutar metrekaresi 251 ila 5 bin 1 arasında bulunan konut, ofis veya bürolar için 822 ile 2.378 lira bandında değişiklik gösterecek. Akaryakıt istasyonları için 4.258 lira olarak belirlenen değerleme ücretleri, üretim, depolama, zirai ve sınai nitelikli yapılar için brüt metre karesine göre 723 lira ile 5.589 lira arasında değişecek.

Değerleme ücreti, AVM, hastane, sağlık tesisi, okul, sinema salonu, nikah daireleri, dini ve askeri tesisler gibi hizmet amaçlı kullanılan gayrimenkuller için de brüt metrekaresindeki değişime göre 1.316 lira ile 6.387 lira arasında olacak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*