İzmir Balçova’da arazi çıkmazı

İzmir Balçova
İzmir Balçova

İzmir Balçova’nın en değerli noktalarından biri olan İnciraltı’ndaki tam 5 bin dönüm büyüklüğündeki arazinin 2 bin 700 hak sahibi var. 1990 yıllardan beri bu alanın Sağlık turizmine açılmasını istiyorlar.

İnciraltı bölgesi 1991’de turizm bölgesi ilan edildi. Ancak arazi kısmen tarım kısmen de SİT alanı olduğu için turizm onayı verilmedi. Hak sahipleri yılları alacak bir süre zarfında çok sayıda girişimde bulundu. 5 bin dönüm alanda tarımsal faaliyetler günden güze azalıyor.

İzmir Ziraat Mühendisleri Odası ise toprak kanununa göre bu arazinin amacı dışında kullanılamayacağı iddiasında. Üstelik, tuz sorunu da çözülebilir.

Hak sahipleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bölgeye dair koruma amaçlı imar planının olduğunu, alanın turizme kazandırılmasıyla hem istihdamın artacağını hem de döviz girdisinin çoğalacağını söylüyor.

İzmir’de 5 milyon metrekarelik bir alanın nasıl kullanılacağı konusundaki görüş ayrılığı çözülemiyor. Sahipleri, toprak tarıma elverişsiz diyor. Ziraat Odası aynı görüşte değil.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*