Sistem değişiyor! Arsa değerine göre ceza kesilecek

Arsa değerine göre ceza kesilecek
Arsa değerine göre ceza kesilecek

Kaçak yapılardan ada bazlı düzenlemeye, binalara yükseklik sınırlamasından imar barışından yararlananlara yönelik güçlendirme imkanına kadar gayrimenkul sektöründe köklü değişiklikler yapacak düzenleme Meclis Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, düzenlemenin sahadan gelen talepler doğrultusunda Meclis’le birlikte yürütülen çalışmalar çerçevesinde milletvekillerince hazırlandığını söyledi. Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne ilişkin Arnavutluk’ta gazetecilere bilgi veren Bakan Kurum, kaçak yapılara uygulanacak ceza miktarlarının illere göre değişiklik göstereceğini ifade etti. “İstanbul’daki kaçak yapıyla Ardahan’daki kaçak yapı ceza olarak aynı muameleyi görüyor” diyen Murat Kurum, “Burada hem bina yapım bedeli hem de arsa rayiç bedelinin eklendiği bir düzenleme var. Bu çerçevede İstanbul’un hangi bölgesindeyse, o bölgedeki arsa değeri neyse bina yapım maliyetine o arsa değerini de ekleyerek ceza keseceğiz.

Örneğin; Bayburt’ta üçüncü sınıf bir kaçak yapıyla alakalı ceza 14 bin lirayken Ankara Çayyolu’nda 110 bin lira, İstanbul Beykoz’da 45 bin lira, Maslak’ta 1 milyon 360 bin lira olacak. Artık arsa rayici de buraya eklenecek” değerlendirmesini yaptı. Bakan Murat Kurum’un örneğini verdiği 500 metrekare arsa üzerinde inşa edilen 250 metrekarelik ruhsatsız iki katlı müstakil bir kaçak yapıya mevcut düzenlemede her ilde 10 bin 461 lira ceza uygulanıyor.

Ülkemiz genelinde 21 bin adet İmar Barışı’na aykırı kaçak yapı tespit ettik. Bunlardan 3 bin 295 adedinin yıkımını gerçekleştirdik. İçerisinde Ayder, Uzungöl, Kapadokya, Salda ve Bodrum’un da olduğu korunan alanlarımızda toplam 4 bin 659 kaçak yapı tespit ettik. Bu yapıların yaklaşık iki bini için suç duyurusunda bulunduk, binin üzerinde de yıkım yaptık.”

KAÇAK YAPIYA TAPU ŞERHİ
Teklifle kaçak yapıların satış ve kiralanması da engellenecek. Kaçak yapı yapılması hâlinde tapulara şerh koyulacağını kaydeden Bakan Kurum “Kaçak yapıların ilgili idarece yıkılmaması durumunda bakanlık yıkımı gerçekleştirecek” dedi. Yıkım maliyeti ise yüzde 100 fazlasıyla idareden tahsil edilecek.

‘SERBEST YÜKSEKLİK’ KALKIYOR
İmar planlarında ‘serbest yükseklik’ tanımının kaldırılarak, her bölgenin kendi koşullarına göre bir kat sınırı belirleneceğini anlatan Murat Kurum, “Böylelikle Sayın Cumhurbaşkanı’mızın da belirttiği gibi yatay mimarinin hayata geçirilmesi için gerekli çalışmanın temelleri atılmış oluyor” dedi. 7 Temmuz 2021’e kadar imar planları buna göre düzenlenecek, aksi hâlde ruhsat verilmeyecek.

DENETÇİ SAYISI ÜÇ BİNE ÇIKACAK
Türkiye’nin her yerinde kaçak yapılaşmayla mücadele ettiklerini belirten Kurum “Bu amaçla; şimdiye kadar bin 100 Bakanlık personeline denetçi belgesi verdik. Geçtiğimiz ay da denetçi sayımızı yaklaşık iki kat artırarak 2 bin 100’e çıkardık. Bu yıl sayıyı üç bine çıkaracağız” dedi.

Parsel bazında imar değişikliği artık yapılamayacak.

Plan değişiklikleri ada bazında yapılarak sağlıklı kentleşme sürecine destek olunacak. Ada bazında yapılacak değişiklikler sonrası ortaya çıkabilecek değer artışı kişilerin değil kamunun olacak.

‘Güçlendirme ruhsatı’ geliyor
İmar Barışı’na başvurmuş yapılarda, yapı kayıt belgesi alınmış olması hâlinde aynı kontörü, gabariyi, yüksekliği geçmeyecek şekilde güçlendirme yapabilmenin önünü açıyoruz. Belediyeler güçlendirme ruhsatı verecek. Bu da kentsel dönüşümde bir milat olacak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*