Türkiye ile Arnavutluk arasında 500 konut inşası protokolü imzalandı

Türkiye ile Arnavutluk
Türkiye ile Arnavutluk

Arnavutluk’ta kentsel dönüşümü Türkiye başlatıyor.

Depremle sarsılan Arnavutluk’ta TOKİ eliyle yapılacak 500 hibe konut için protokol imzalandı. İmzalanan protokol ile ülkedeki kentsel dönüşümün ilk adımı atılmış oldu. Arnavutluk’ta dönüşüm sürecinde Türkiye tarafından yapılan 500 konut örnek alınacak.

Ülkede iki gün boyunca bir dizi temasta bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve beraberindeki heyet dün Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile görüştü. Konutları hayata geçirmek için hazırlanan ‘Afet Sonrası Konut Yapımı Alanında İşbirliği Yapılmasına Dair Protokol’ metni de Başbakan Rama’nın katıldığı törende Bakan Kurum ile Arnavutluk Yeniden İnşa Devlet Bakanı Arben Ahmetaj tarafından imzalandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Murat Kurum, projenin ülkede etaplar halinde gerçekleştirileceğini belirtirken, “Bizim yapacağımız 500 konut bu sürece örnek ve öncü olacak. Başbakan bizim dönüşüm tecrübemizden faydalanmak istedi. Memnuniyetle kabul ettik. Devamında yerel müteahhitlerin yanında Türk müteahhitler de devreye girecek. Master plan ve altyapı sürecine de destek olacağız” dedi..

DEPREM BÖLGESİNE ZİYARET

Bakan Murat Kurum, imza töreni sonrası Arnavutluk hükümeti yetkilileriyle 500 konutun yapılacağı Laç bölgesinde orta hasarlı raporu verilen belediyeyi, Başbakan Rama’yla ziyaret etti. Murat Kurum burada yetkililerden bilgi aldı. Laç Belediye Başkanı şehrin içinden geçen derenin ıslahı konusunda Bakan Kurum’dan destek istedi. Kurum, Türkiye’nin bu konuda rapor hazırlayacağını ifade etti. Başkan Rama’yla proje alanında dolaşan Kurum, halkla bir süre sohbet etti. TOKi’nin ocak sonunda başlayacağı ve mahalle kültürünü yaşatacak projesi temmuz ayında hak sahiplerine teslim edilecek.

İMZA töreni öncesi açıklama yapan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, konutların yapılması için yapılan törenle birlikte bu anlamda ikinci aşamaya geçildiğini söyledi. 500 konut projesiyle birlikte Arnavutluk’un kentsel dönüşüm noktasında da köklü bir değişime yol açacak ilk önemli adımı atacaklarını vurgulayan Başbakan Rama, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla başlanan proje ve alanında uzman ekiplerin burada olmasından çok memnunuz. Yeni yerleşim alanları, inşaatlarla bu proje şehre yeni bir yüz de kazandıracağız. Bizim şehircilik adına biriken 30 yıllık sorunlarımız var, bunları da Arnavutluk’un ‘Geliştirme Fonu’ndan’ çözmek amacındayız” dedi.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*