İzmir’de Paylaşımlı Araç Kullanımı İçin İlk Adım Atıldı

İZMİR
İZMİR

Akıllı telefonlara indirilen bir uygulamayla çalışan ve dakikalık araç kiralama fırsatı sunan “Moov by Garenta Araç Paylaşım Modeli” İzmir’de de 200 araçla hizmete girdi.

Garenta firması ile İzmir Büyükşehir Belediyesi İZELMAN Genel Müdürlüğü’nün çözüm ortaklığıyla hayata geçirilen sistem, Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Garenta ve ikinciyeni.com Genel Müdürü Emre Ayyıldız’ın katılımlarıyla basına tanıtıldı.

Sahip olma, paylaş!
İzmir’de paylaşım ekonomisini hayata geçirmek için çalıştıklarını söyleyen Tunç Soyer, “Son beş yıldır tüm dünyada yeni bir trendin yükselişini görüyoruz. Binlerce yıldır süregelen ve ‘sahip olma’ üzerine kurulu ekonomik modelin yerini ‘birlikte kullanım’, ‘paylaşım’, ‘eş sahiplik’ kavramları üzerine kurulu ‘paylaşım ekonomisi’ modeli alıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, ‘İzmir Akıllı Paylaşım’ adlı platform aracılığıyla tüm aktörleri bu yeni ekonominin parçası olmaya davet ediyor” dedi.

Garenta ile işbirliği içinde hayata geçirdikleri araç paylaşım sisteminin İzmir Akıllı Paylaşım anlayışına uygun olduğunu, bu anlayışı bisiklet paylaşım sistemi BİSİM’de de uyguladıklarını vurgulayan Tunç Soyer sözlerini şöyle tamamladı: “Akıllı paylaşım” sisteminde araba ve bisikletlerin paylaşılmasıyla; İzmir’de trafik sıkışıklığı, hava kirliliği ve otopark talebi azalacak. Açık ve yeşil alan olarak kullanılması gereken otopark alanları, sosyal donatı alanlarına dönüşecek. Böylece ayrıca araç sahibi olmayanlar için ulaşımda kolaylık sağlanmış olacak.”

İndir, kullan, bırak
Benzer sistemlerin, dünyanın pek çok metropolünde yaygın olarak kullanıldığını belirten Emre Ayyıldız ise şu açıklamayı yaptı: “Bu bir paylaşım ekonomisi uygulaması. Akıllı telefonlara indirilen uygulama ile dakikalık kiralama yapılıyor. Kısaca, ‘aracı istediğin yerden al, ihtiyacın kadar kullan, istediğin yere bırak’ olarak özetleyebiliriz. Kiralama yapacağınız zaman uygulamayı açıyorsunuz, size en yakın araçları uygulama üzerinden 15’er dakikalık periyotlar halinde, 9,5 TL’den başlayan fiyatlarla kiralıyorsunuz. Her 15 dakikalık kiralamanıza 5 kilometrelik yakıt ve sigorta dahil. Aracın kapılarını uygulama üzerinden açıyorsunuz, anahtarı torpidodan alıyorsunuz ve kullanmaya başlıyorsunuz. Her şey dijital, her şey sadece birkaç tık. Bugün, 1 paylaşımlı aracın tercih edilmesi 10 aracın trafikten çıkması anlamına geliyor.

Bu hem trafik hem de maliyet açısından fayda sağlıyor. Avrupa’nın birçok ülkesinde yerel yönetimler paylaşımlı araçları destekliyor. Özel otopark alanları sunuyor, vatandaşlarını paylaşımlı araç kullanmaları konusunda teşvik ediyor ve sektör temsilcileriyle özel anlaşmalar yapıyor. MOOV by Garenta olarak biz de İstanbul’dan sonra ilk durak olarak İzmir’deyiz. İzmir’in gösterdiği bu vizyonun, diğer kentlerimize örnek olmasını temenni ediyoruz.”

Sistem nasıl çalışacak?
Kullanıcı, akıllı telefonuna indireceği “MOOV by Garenta” uygulamasından üye oluyor. İhtiyacı olduğunda en yakın aracı sistem üzerinde görüyor ve beğendiği aracı kiralıyor. Araç başına geldiğinde, telefonu algılayan otomobilin kilidi açılıyor. Torpido gözünden anahtarı alan kullanıcı, ihtiyacı kadar kullandıktan sonra hizmet bölgesi içerisinde aracı güvenli bir yere park ederek kiralamasını sonlandırabiliyor.

İZELMAN otoparkları ücretsiz
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZELMAN Genel Müdürlüğü, sisteme dahil araçların otoparklarından ücretsiz yararlanmasına izin veriyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*