Kanal İstanbul için sınırsız borçlanma yolu açıldı

Kanal İstanbul için sınırsız borçlanma
Kanal İstanbul için sınırsız borçlanma

Bankacılık Kanunu’nda değişiklik öngören yasa teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerine devam ediliyor. Teklifin kabul edilen maddeleri arasında, Varlık Fonu’na sınırsız borçlanma yetkisi veren hüküm de bulunuyor. Muhalefet, iktidarın Kanal İstanbul gibi mega projeleri finanse etmek için Varlık Fonu’nu büyük bir borç yükü altına sokmaya hazırlandığını söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen teklifin dördüncü maddesi ile Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve TOKİ Başkanlığı gibi kurumların işlemlerinde kredi sınırlamasını kaldıran Bankacılık Kanunu’nun 55’inci maddesine ‘Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi ve Türkiye Varlık Fonu veya bunlara ait fonlarla’ ibaresi de eklendi. Muhalefet, her bir fonun tek başına sınırsız borçlanma yetkisine sahip olmasını sakıncalı bularak bu düzenlemeden vazgeçilmesini istedi. Teklifi savunan AKP’li Mustafa Savaş “Bunlar sadece niyet okumadır” dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben ise “Biz Varlık Fonu’na güveniyoruz” dedi. BDDK Başkanı, “Hazine Müsteşarlığı, TOKİ Başkanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı neyse Varlık Fonu’nu da öyle görüyoruz. Devletin diğer kurumlarına nasıl güveniyorsak, nasıl inanıyorsak buraya da güveniyoruz. O zaman, sizin mantığınızda Hazine Müsteşarlığı ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın borçlanmasını engellemek lazım” dedi.

SINIRSIZ BORÇ, SINIRSIZ RİSK

Muhalefet milletvekilleri, Bankacılık Kanunu’nda değişiklik öngören teklifin Varlık Fonu’na ve alt fonlarına sınırsız borçlanma yetkisi veren maddesini şu sözlerle eleştirdi:

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi: Ziraat Bankası’nın tamamı, Halk Bankası’nın yüzde 51,11’i, THY’nin yüzde 49,12’si, onun dışında TCDD, BOTAŞ, Borsa İstanbul, TÜRKSAT, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, ETİ MADEN, ÇAYKUR Varlık Fonu’nun bünyesinde toplandı. Amaç, bu varlıkları bankalara teminat göstermek, bu bankaların da Varlık Fonu’nun kendisine gösterdiği bu teminatları yurt dışındaki bankalara teminat göstermek suretiyle oradan kredi alması ve o krediyi olduğu gibi aktarması. Deniz bitti şimdi, Merkez Bankası kaynakları bitti, son çare Türkiye’nin varlıkları teminat gösterilecek.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan: Varlık Fonu A.Ş., Kanal İstanbul için gidecek, tahvil çıkaracak, bu tahvilleri bankalara koyacak ve orada yüzde 25’lik borçlanma limitine takılmamış olacak. Yani yüzde 100’üne kadar da tahvil çıkarabilir. ‘10 milyarlık tahvil çıkardım’ deyip, bu tahvili götürüp bankaya koyabilir ve karşılığında kredi alabilir ve burada herhangi bir limite takılmaz. Burada bir holding mantığı ortaya çıkıyor. Recep Tayyip Erdoğan ve Berat Albayrak’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve vekili olduğu kurum, sınırsız risk alabilecek. Yani, ‘Kanal İstanbul’un 120 milyar liraya maliyeti var, ben 120 milyar TL’lik tahvil çıkarıyorum, bunu götürüp bankalara koyuyorum, karşılığında sınırsız kredi alıyorum’ demek. Bu büyük ve sistemik bir risk yaratır. Varlık Fonu A.Ş. de yanlış yapabilir. Tayyip Bey Kanal İstanbul yapacak, yapmak istiyor, ben o projenin batacağını düşünüyorum. O battığı zaman, bankalar da batmış olacak çünkü limite tabi olmayacak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*