Kentsel Dönüşüm Uzlaşma Görüşmelerinde Son Etaba Geçildi

Kentsel Dönüşüm
Kentsel Dönüşüm

Gaziemir Emrez Mahallesi’nde kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamındaki uzlaşma görüşmelerinde son etaba geçildi.  Mahalledeki kentsel dönüşüm çalışmaları yerinde dönüşüm ve yüzde 100 uzlaşı esasına dayanıyor. İletişim ofislerinde şehir plancısı, mühendis ve mimarların olduğu ekipler bölge sakinleriyle birebir temas halinde çalışıyor.

İzmir Büyükşehir, Emrez’in ardından Aktepe Mahallesi’nde de benzer bir süreç yürütmeye hazırlanıyor. Proje kapsamında 20 bin kişinin yaşadığı Gaziemir’in Aktepe ve Emrez mahallelerinde yaklaşık 10 bin konut, işyeri, turizm, ticaret birimi inşa edilecek.

Fuar İzmir’in karşısındaki bölge kentle uyumlu hale getirilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı Proje İkinci Şube Müdürü Vekili İsmail Mutaf uzlaşma sürecinin hak sahipleriyle birebir görüşmelerle yürütüldüğünü söyledi. Mutaf “Uzlaşma sağladığımız alanlarda sözleşme imzalayarak hak sahiplerinin arsalarını Büyükşehir adına devralıyoruz. Ardından hak sahiplerine kira desteği sağlayıp alanı tahliye ediyoruz. Bazı bölgelerde ise geçici iskanı sağlamak için Büyükşehir’e ait konutları tahsis ediyoruz” dedi.

Diğer bölgelerden farklı olarak Gaziemir’de Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında bedel karşılığında Hazine’den devralınan Büyükşehir mülkiyetindeki arsada yaklaşık 600 bağımsız birim için kat karşılığı anahtar teslim yapım ihalesine çıkılacağını ifade eden Mutaf “Böylece hak sahipleri ile uzlaşma görüşmeleri devam ederken bir yandan da konut inşası başlamış olacak” dedi.

Diğer bölgelerde durum ne?

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir’in yedi ayrı bölgesinde kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdürüyor. Uzundere’de birinci etap tamamlandı. İkinci etap kapsamında 67 bin metrekarelik inşaat alanına sahip 436 konut ve 40 işyerinin inşaatı 2020’nin ilk yarısında tamamlanacak. 112 bin metrekarelik inşaat alanına sahip Uzundere’deki üçüncü etap için ise ihale hazırlığı sürüyor.

Örnekköy Kentsel Dönüşüm Alanı’nda ise yaklaşık 3 bin 520 adet konut ile 338 adet işyeri yapılması hedefleniyor. Birinci etapta inşaatı devam eden 130 konut ile 13 işyerinin inşaatı 2020 yılının ilk yarısında tamamlanacak. Projenin diğer etapları için de ihale hazırlığı sürüyor.

Yaklaşık 3 bin 200 kişinin yaşadığı Ege Mahallesi’nde de yerinde dönüşümü sağlamak için ihale hazırlığı başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bayraklı ve Ballıkuyu dönüşüm alanlarında hak sahipleriyle uzlaşma görüşmeleri devam ederken, Çiğli Güzeltepe kentsel dönüşüm alanında projenin 2020 yılı içerisinde kamuoyuna tanıtımının yapılarak hak sahipleri ile uzlaşma görüşmelerinin başlatılması için çalışmalar devam ediyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*