Tapuya Eşimi Nasıl Ortak Ederim?

ortak tapu
ortak tapu

Tapuyu eşe devretmek ya da eşiyle birlikte ortak tapu yaptırmak isteyenler konut kredisi ile alınan eve ortak tapu yapılabilir mi?

Ortak tapu, bir gayrimenkule ait tapunun birden fazla kişiye ait olması anlamına gelir. Kişilerin payı eşit olabileceği gibi birbirinden farklı da olabilir. Evli çiftler de konut kredisi kullanarak ortak tapulu gayrimenkul sahibi olabilir ancak evli çiftlerde buna gerek yoktur. Konut kredisi başvurularında hane halkının toplam geliri göz önünde bulundurulduğundan zaten doğrudan eşin geliri de verilecek kredi tutarını etkiler. Ayrıca Türk Medeni Hukuku’na göre evli çiftlerin evlendikten sonra edindikleri mallar ortak mal olarak kabul edilir ve eşlerden biri bu mallar üzerinde tek başına tasarruf yetkisine sahip olamaz.

Malvarlığının yarısı eşinin, diğer yarısı ana-babanın

Şayet hayatta tek baba varsa, yarısı yine eşinin diğer yarısı babanın. Yani bu aile tablosunda amaç kendiliğinden gerçekleşiyor.

Tamer Heper ortak tapulu ev için: “Evi babayla ortak aldılar ya, şayet tapuda yarı yarıya baba ile malik olsalardı, bu defa evin yarısı babanın, yarısı kendisinin olacağı için, kendisinin önce vefatında eşi, kocasının yarı hissesinin yarısını yani toplamda dörtte birini alacaktı. Yani bu durumda da baba dörtte üç hisseye sahip olacaktı. Burada mahfuz hisse dediğimiz dokunulamaz paylara bakmak gerekecek. Eşin dokunulamaz payı var, bu da miras hissesinin tamamı. Yani bu aile tablosuna göre eşin dokunulamaz payı, miras payı kadar yani yüzde 50. Bunun dışındaki malvarlığı hissesi vasiyetname ile bırakılabilir. Şayet babaya sadece yüzde 50 kalacak ise vasiyete gerek yok.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*