Kızılırmak Deltası’ndaki ‘Leylek TOKİ’ Dolmaya Başladı

Kızılırmak Deltasındaki Leylek TOKİ
Kızılırmak Deltasındaki Leylek TOKİ

Samsun’da, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti içinde bulunan Doğanca Mahallesi’nde, ağaç dallarında kat kat yuvaların olması nedeniyle “Leylek TOKİ” olarak adlandırılan leylek yuvaları dolmaya başladı.

Kışı Afrika’da geçiren ve ilkbaharın gelmesiyle deltaya göç eden leyleklerin bir bölümünün yuvaları “Leylek TOKİ” de yer alıyor. Doğanca Mahallesi’ndeki bir dönümlük ağaçlık alanda katlı yuvaları bulunan leylekler, ilkbahar ve yazı burada geçiriyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, Türkiye’de görülen 480 kuş türünün yüzde 70’den fazlası Kızılırmak Deltası’nda farklı zamanlarda görülebiliyor. Doğanca Mahallesi’nde ‘Leylek TOKİ’ diye adlandırdığımız yerde 40’ın üzerinde yuva var. Bizim, ‘Leylek TOKİ’ dediğimiz yer dünyada da etiket haline gelmiş bir yer. Deltaya gelen yerli ve yabancı turistler mutlaka orayı ziyaret ediyor.

Yerli ve yabancı turistlerin leylekleri gözlemlemesi için yuvaların olduğu alanın yanında gözlem kulesi ve kuşlar hakkında bilgileri içeren tabelalar bulunuyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*