Kredi Kartı, İhtiyaç, Taşıt, ve Konut kredisi borçları ertelendi mi?

Kredi Kartı
Kredi Kartı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ”3 aylık dönemde piyasada 50-60 milyar TL’lik ek likidite olacak. 1500 liranın altında maaş alan 650 bin emeklinin maaşını buraya çıkararak, gelir desteği sağlanmış olacak tüketim harcaması desteklenmiş olacak. Tüm esnafların ana para ve faiz ödemeleri ertelenecek” dedi.

TÜKETİCİ KREDİLERİ VE KREDİ KARTI BORÇLARI ERTELENECEK Mİ?

3 aylık dönemde piyasada 50-60 milyar TL’lik ek likidite olacak. 1500 liranın altında maaş alan 650 bin emeklinin maaşını buraya çıkararak, gelir desteği sağlanmış olacak tüketim harcaması desteklenmiş olacak. Tüm esnafların ana para ve faiz ödemeleri ertelenecek. Esnaflar kamu bankaları başta olmak üzere likidite imkanlarından faydalandırılacak. Kısa çalışma ödeneğine ilişkin mevzuatın esnetilmesi söz konusu.

Merkez Bankası ve Türkiye Bankalar Birliği tarafından alınan önlemlerde hem bankaları hem de paydaşları rahata kavuşturan bir süreç yaşıyoruz. Sadece kamu bankaları değil tüm bankaları kapsayan uygulamaları hareke geçirdik. Parası var ama nakitte kalmak için mi parasını tutuyor, korana virüs tedbirleri nedeni ile yaşanan bir mağduriyet var bu nedenle mi çekini ödeyemiyor buna bakıyoruz. Kulağımıza çok çılgın fikirler de geliyor tüm ödemeleri durduralım diye ama böyle bir şey söz konusu olamaz. Piyasalardaki ödemeleri dengede tutmak zorundayız. Çek piyasalar için çok önemli bir ödeme aracı. Bu nedenle çeklerin düzenli ödenmesini sağlamak için gerekli çabayı göstermek zorundayız.

Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere (Cumhurbaşkanı kararı ile 6 aya kadar uzatılabilir.) sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.

İşyerinde Kısa Çalışma Uygulanabilmesi için;

-İşverenin; genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki çalışma süresinin önemli ölçüde azaldığı veya durduğu yönünde İŞKUR’a başvuruda bulunması ve İş Müfettişlerince yapılan uygunluk tespiti sonucu işyerinin bu durumlardan etkilendiğinin tespit edilmesi gerekmektedir.

-İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması,

-İşçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte, çalışma süreleri ve işsizlik sigortası primi ödeme gün sayısı bakımından işsizlik ödeneğine hak kazanmış olması (Kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar),

-İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması gerekmektedir.

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez.

Kısa çalışma ödeneği, çalışmadığı süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Ödemeler PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır. Ödeme tarihini öne çekmeye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yetkilidir.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*