Merkez Bankası’nın Aldığı Önlemler Nelerdir? Faiz İndiriminin Ekonomiye Etkisi Olur Mu?

Merkez Bankası
Merkez Bankası

Merkez politika faizini 100 baz puan indirerek 9.75’e çekti. Politika faizi 2 yıl sonra tek haneye indi. Döviz kurları merkezin hamlesi sonrası kayda değer bir hareket sergilemedi. Reel sektöre finansman sağlanması amacıyla atılan adımlar dikkat çekti.

Petrol krizi ve corona virüsünün etkileriyle dünya piyasalarında adeta çöküş yaşanıyor. Bir çok merkez bankası faiz indirimine giderek piyasayı fonlamaya çalışıyor. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada bankaların ihtiyaç duydukları tüm likiditenin sağlanacağı belirtildi.

Merkez ihtiyaç duyulması durumunda piyasaya 91 gün vadeye kadar repo ihaleleriyle likidite sağlayabilecek. Bu ihalelerde kazanan tekliflerin bir bölümünün veya tamamının, mevcut durumda 1 hafta vadeli repo işlemlerinde olduğu gibi, bankalar tarafından talep edilmesi halinde repo işlemi yerine aynı faiz oranı ve vade ile Bankalararası Para Piyasasında depo işlemi olarak sonuçlandırılmasına imkân tanınacak.

Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkânına ilişkin limitler artırıldı.

Halihazırda 1, 3 ve 6 ay vadeli olarak geleneksel yöntemle gerçekleştirilen ABD doları karşılığı swap ihalelerine devam edilecek olup söz konusu ihaleler euro ve altın karşılığı da düzenlenebilecek.

91 gün vadeye kadar repo ihaleleri yoluyla TCMB politika faiz oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 150 baz puan altında faiz oranı üzerinden miktar ihalesi yöntemiyle Türk lirası likidite sağlanacak. Söz konusu ihalelerde kazanılan tekliflerin tamamı veya bir bölümü bankalar tarafından talep edilmesi durumunda aynı şartlar altında Bankalararası Para Piyasasında depo işlemi olarak da sonuçlandırılabilecek.

7,6 milyar dolar değerindeki reeskont kredisi geri ödemesi ertelenecek. Hâlihazırda kredi taahhüdü açık olan reeskont kredileri ile 18 Mart 2020 tarihinden 30 Haziran 2020 tarihine kadar kullanılacak reeskont kredilerine 12 ay ek taahhüt kapama süresi verilmiş, böylece bu kredilerin taahhüt kapatma süresi 24 aydan 36 aya çıkartıldı.

TCMB’nin, hafta başından beri büyük merkez bankalarının yaptığı gibi olağan dışı bir toplantıyla faiz indirimine giderken, finansal piyasaları da desteklemek adına bir dizi önlem aldı. Banka, 100 baz puan faiz indirimine gitti, Fed’in olağanüstü faiz indiriminden sonra biz de daha önce 50 bps olan beklentimizi 100 bps olarak revize etmiştik. TCMB’nin faiz indiriminden ziyade, corona virüs krizi ortamında likiditeyi artırmak için açıkladığı önlem paketi öne çıkmaktadır.

Merkez Bankası üst üste 7. toplantıda da faiz indirimlerine devam ederek, faiz indirimlerine başladığı ilk toplantıdan bu yana 1425 baz puan faiz indirmiş oldu. Politika faizi %9,75’e inerken, Şubat enflasyonu %12,4 seviyesinde. Dolayısıyla gerçekleşen reel faiz tarafında zayıflama faiz indirimlerinin sürmesi ile derinleşecektir. TCMB’nin faiz indirimlerine devam etmesinin TL tarafındaki reaksiyon aralığını arttıracağını düşünüyoruz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*