TOKİ Gariban Çıktı! Sadece 1 Tane Makam Aracı Var

TOKİ Gariban Çıktı
TOKİ Gariban Çıktı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, trilyonluk bütçeye sahip TOKİ’nin demirbaşlarına kayıtlı sadece 1 adet 2008 model makam aracının bulunduğunu açıkladı.

Koskoca Toki’nin Sadece 1 Makam Aracı Var

Bakan Murat Kurum, makam aracı ve şoför tahsis etmesinin söz konusu olmadığını iddia etti. Son 10 yıl içinde TOKİ’ye yurtdışı çıkış harçlarından 914 milyon 783 bin TL pay aktarıldığını açıklayan Bakan Murat Kurum, bu süre içinde kurumun temsil ve ağırlama gideri olarak 690 bin TL harcadığını belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ), yurt dışı çıkış harçlarından aktarılan ödenek, inşaat firmaların üst düzey yöneticilere tahsis ettiği lüks makam araçları ve ağırlama giderleriyle ilgili iddiaları, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

YURTDIŞI HARÇLARI NEDEN TOKİ’YE AKTARILIYOR

CHP Milletvekili Gürer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde TOKİ’ye yurtdışı çıkış harçlarından 1 milyar TL’ye yakın pay aktarıldığı yönündeki iddiaları gündeme getirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TOKİ’nin genel bütçeden pay almadığını belirterek, “ 2985 sayılı Toplu Konut Kanunu’nun 2. Maddesinin 1. Fıkrasının (f) bendi gereğince yurt dışı çıkış harçlarından pay almaktadır. Yurt dışı çıkış harçlarından gelen pay TOKİ tarafından gerçekleştirilen uygulamaların finansmanında kullanılmaktadır. Son 10 yılda İdareye aktarılan yurt dışı çıkış harcı pay tutarı 914.783.266,96 TL’dir. Yurt dışı çıkış harçlarından aktarılan tutar için ayrı bir ödeme kalemi bulunmamaktadır” dedi.

Bakan Murat Kurum, TOKİ tarafından yurtiçinde 81 ilden (valilik, kaymakamlık, belediye, STK ve diğer kamu kuruluşları) ve yurtdışından gelen heyetlerin temsil, ağırlama faaliyetleri için son 10 yılda temsil- ağırlama ödeneğinden 690 bin 748,64 TL harcama yapıldığını söyledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, Türkiye’nin dört bir yanında inşaat faaliyetini sürdüren TOKİ’de sadece 1 adet makam aracının bulunuyor olmasının düşündürücü olduğunu söyledi. TOKİ’nin yönetim şemasına bakıldığında üstten itibaren yüzlerce üst düzey yöneticiye rastlandığının görüldüğünü ifade eden Gürer, “Sadece bir makam aracı olduğuna ve inşaat firmalarının da makam aracı ve şoför tahsis etmediğine göre trilyonluk bütçeye yöneten bu üst düzey yöneticiler makamlarına belediye otobüsüyle mi gidiyorlar?”

Genel bütçeden pay almayan TOKİ’ye yurtdışı harçlarından son 10 yılda 1 milyar TL’ye yakın pay aktarılmasını da eleştiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TOKİ Genel Bütçeden pay almıyor ama yaptığı inşaatları da bir karla satıyor. Bu satışlardan da ciddi miktarda gelir elde ediyor” dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*