Bankaların Müşterilerine Sunduğu Koronavirüs Destek Paketleri

Bankaların Müşterilerine Sunduğu Koronavirüs Destek Paketleri
Bankaların Müşterilerine Sunduğu Koronavirüs Destek Paketleri

Bankacılık sektörü, koronavirüs sürecindeki bu zorlu dönemde ekonominin yaşam hücreleri olan kişilerden, kılcal damarları olarak addedilen küçük esnaflara ve atar damarları olarak addedilen şirketlere kadar finansal organlara destek olabilmek ve kısa dönem finansal sorunlarının önüne geçebilmek için borç öteleme, yapılandırma, limit artışı gibi kampanyalar düzenledi.

Bankaların koronavirüs önlemleri nelerdir?

Ziraat Bankası, Ziraat Katılım, VakıfBank, Vakıf Katılım, İş Bankası, Halkbank, QNB Finansbank, Türkiye Finans, Emlak Katılım, Garanti BBVA, Yapı Kredi, Akbank, TEB, Odeabank, Kuveyt Türk, DenizBank, Şekerbank, Türk Eximbank, Albaraka Türk bankalarının koronavirüs salgınına karşı aldığı finansal önlemleri.

Ziraat Bankası koronavirüs destek paketi

Ziraat Bankası, 31 Mart tarihinde ödenmesi gereken dönem sonu taksit, faiz ve anaparasının borçlarını ödeyemeyen tüm firma ve bireysel müşterilerinin talepleri doğrultusunda ilgili ödemeleri erteleyecek.

Koronavirüs (Covid-19) salgınından kaynaklı bozulan nakit akışının neden olduğu ödeme sorunu yaşayan Ziraat Bankası müşterilerinin mevcut kredilerini 6 aya kadar ödemesiz dönem olmak üzere, turizm gibi dönemsel faaliyeti olan sektörlerde ise 12 aya kadar ilave süre tanıma hakkı sağladı. Ziraat Bankası, borç yükümlülüklerine karşın uygun vadeli yapılandırma seçeneklerini de ayrıca koronavirüs paketinde sundu. Personel maaşlarını Ziraat Bankası aracılığıyla ödeyen firmaların Şubat ayı sonu itibarıyla mevcut istihdamlarını azaltmamaları şartıyla gelecek 3 aylık personel maaş gideri kadar ek limit olanağı sağlayacak.

Ziraat Bankası, koronavirüs sürecinde işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamak için kurumsal kredi kartı ve Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS) limiti bulunan müşterilerinin kurumsal kart limitlerinin artırmaya yönelik uygulamasını da bu süreçte başlattı.

Ziraat Bankası, ayrıca aylık geliri 5 bin TL altında olan hane bireylerine 10 bin liraya kadar temel ihtiyaç kredisi sunuyor.

Ziraat Katılım koronavirüs destek paketi

Ziraat Katılım, ticari ve bireysel müşterilerin talepleri doğrultusunda 31 Mart tarihine kadar ödenmesi gereken taksit, kâr payı (temettü hissesi) ve anapara ödemelerini ertedi.

Nakit akışı bozulan veya bozulması muhtemel görülen, bu bağlamda ödeme sorunlarıyla karşılaşması öngörülen müşterilerin mevcut ödemelerini 6 aya kadar ödemesiz dönem olmak üzere, sektörel olarak dönemsel faaliyet gösteren gerkçek ve tüzel kişilere 12 aya kadar ilave süre tanınmak suretiyle, uygun vadeli borç yapılandırmasını resmi internet adresinde duyuran Ziraat Katılım, personel maaşlarını Ziraat Katılım aracılığıyla ödeyen firmalara Şubat sonundaki istihdamlarını korumaları koşuluyla, talep etmeleri durumunda 3 aylık personel maaş gideri kadar ilave limit olanağı sunuyor.

VakıfBank ve VakıfKatılım koronavirüs destek paketi

VakıfBank, firmaların, 31 Mart devre sonu faizleri de dâhil olmak üzere 30 Haziran tarihine kadar gerçekleşmesi gereken tüm kredi taksitleri ve ödemelerine esneklik sağlayacağının taahhüdünü verdi.

VakıfBank’ın aldığı koronavirüs önlemleri paketi kapsamında en çok dikkat çekenlerden birisi de, istihdamı koruma gayesiyle kredi taleplerini karşılamak için işletmelere 3 aylık maaş kredi kullandırma kararı oldu. İşletmelerin mevcut kredilerini, kendi nakit akışlarına uygun ve mevcut sektörel durumlarına göre ödemesiz dönemli olarak yeniden yapılandıracak. Ödemesiz döneme ait borçları da dönem sonunda, kaldığı yerden yüzde 1,10 faiz oranlı artışıyla devam edecek, bu faiz oranı taksit ödemelerine uygulanacak. Örneğin, VakıfBank akdi erteleme faiz oranı uygulamasıyla, kredi taksiti 500 TL olan bir kişi 3 aylık süre sonunda bankaya 520 TL ödeme yapacak.

VakıfBank, turizm ve şehir içi toplu taşıma dâhil olmak üzere koronavirüs salgınının ağır faturasından en çok etkilenen sektörlere özgü kredileri, 12 aya kadar ödemesiz dönemli olarak yapılandırma uygulayacak.

Firmaların vergi, SGK gibi kamusal ödemelerini kolaylaştırmak için nakit yönetim limitlerini artıran VakıfBank, bu limitlerden yapılacak ödemelerin 3 ay ödemesiz, 12 aya kadar taksit olanağı sağlayacak.

Banka, bireysel kredi müşterilerinin taksit, kredi kartı ödemelerini 3 aya kadar erteleyecek ve yüzde 1,10 akdi faiz oranı uygulayacak, bu işlemler internet bankacılığı, VakıfBank Mobil gibi dijital platformlardan yapılabilirken, telefon bankacılığı ile de yapılabilecek. Ancak VakıfBank ticarî işletmelerin işlemlerini sadece şubeler aracılığıyla yaptığını da ayrıca duyurdu.

VakıfBank, ayrıca aylık geliri 5 bin TL altında olan hane bireylerine 10 bin liraya kadar temel ihtiyaç kredisi sunuyor.

İş Bankası koronavirüs destek paketi

İş Bankası, müşterilerinin talep etmesi halinde anapara/faiz/taksit ödemelerini 30 Nisan tarihine kadar ilave bir koşul olmaksızın 30 Haziran tarihine kadar erteleneceğini açıkladı.

İş Bankası, koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle mali olarak en çok olumsuz etkilenen turizm, lojistik, AVM, perakende sektörleri ile ayrım olmaksızın diğer sektörlerin de her bir ihtiyacı vaka bazında değerlendirecek ve ödemesiz dönem dâhil gereken tüm destekleri verecek. Banka ayrıca, maaş anlaşmalı olsun ya da olmasın banka müşterilerinin gelecek 3 aya ait maaş ödemelerini herhangi bir istihdam düşüşü yapmamaları şartıyla ek limit tahsisi suretiyle ödenmesine destek verecek.

İş Bankası, bireysel müşterilerine, kredi kartı ödemesi, tüketici kredisi ödemesi ve ek hesap ödemesi gibi konularda 3 ay erteleme imkanı sağlıyor.

Halkbank koronavirüs destek paketi

Halkbank, 31 Mart tarihine kadar taksit, faiz ve anapara borç yükümlülüklerini yerine getiremeyen firma ve bireysel müşterilerinin, ilgili döneme ilişkin ödemelerini öteleyecek.

Esnaf ve sanatkarların talep etmeleri halinde kullanmış oldukları kredilerin Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında vadeleri gelecek olan anapara ve faiz ödemelerini ödeme vadeleri itibariyle 3 ay süreyle ve faizsiz olarak öteleyecek olan Halkbank, koronavirüs süresinde finansal faaliyetlerini sürdürmekte zorlanan ve bu nedenle nakit akışı bozulan müşterilerine, 6 aya kadar ödemesiz dönemle kredilerini uygun vadeli yapılandırma olanağı sunacak.

Halkbank, turizm sektörü gibi koronavirüsün en çok zarar verdiği dönemsel faaliyet gösteren sektörlede ise 12 aya kadar uzayabilecek öteleme imkânını müşterilerini sundu.

Personel maaşlarını Halkbank üzerinden ödeyen firmalara, istihdamlarını şubat sonuna göre azaltmamaları kaydıyla gelecek 3 aylık dönem boyunca personel maaş gideri kadar ilave kredi limiti verecek banka, kredili müşterileri tarafından Halkbank üzerine keşide edilmiş çeklerin ödenmesi için genel kredi limitlerini artırarak firmalara ilave nakit kredi limiti sağlayacak.

Halkbank, işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamak için, kurumsal kredi kartı ve Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS) limiti bulunan firmaların kurumsal kart limitlerine ilave artırımlar yapacak.

Halkbank, ayrıca aylık geliri 5 bin TL altında olan hane bireylerine 10 bin liraya kadar temel ihtiyaç kredisi sunuyor.

QNB Finansbank koronavirüs destek paketi

QNB Finansbank, kredi kullanan gerçek ve tüzel kişi olan müşterilerinin talepleri doğrultusunda, ödeme sorunu yaşamaması için kredi anapara, faiz ve komisyon ödemelerini 3 ay erteleyebilecek.

QNB Finansbank, koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinden dönemsel olarak etkilenen sektörlerde faaliyet gösteren tüzel kişi olan müşterilerden nakit akış problemi yaşayanlara, 6-12 ay ödemesiz dönemi kapsayacak şekilde yapılandırma olanağı sunacak.

Türkiye Finans koronavirüs destek paketi

Türkiye Finans, yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle nakit akışı bozulan ya da bozulacağını öngörülen tüm bireysel ve ticarî müşterilerinin talep etmeleri durumunda kullanmış oldukları fonlara ilişkin taksit ödemelerini 30 Haziran tarihine kadar öteleyecek.

Bireysel müşterilere, talep etmeleri halinde kredi kartı ödemelerinde ilave finansman desteği sağlayacağını açıklayan Türkiye Finans, ticarî, KOBİ ve mikro ölçekteki müşterilerinin mevcut finansmanlarına etki eden koronavirüs sürecindeki nakit akışlarına uygun olarak tekrar yapılandırma imkânı sunulacak.

Personel maaş ödemelerini Türkiye Finans ile yapan işletmelere, limitleri dâhilinde 3 aylık maaş kadar, 3 ay ödemesiz 24 aya kadar vadelerde fon olanağı sağlanacak.

Emlak Katılım koronavirüs destek paketi

Emlak Katılım, bireysel ve kurumsal olan tüm müşterilerine, 31 Mart tarihine kadar yapılması gereken taksit, kar payı (temettü hissesi) ve anapara ödemelerinde öteleme olanağı sağlayacak. Banka, söz konusu ötelemeye muhteva müşterilerinin durumuna uygun vadeli yapılandırma imkânı sağlayacak.

Emlak Katılım’ın sunduğu ödemesiz süreç 6 ila 12 ay arasında uygulanabilecek. Emlak Katılım, ayrıca personel maaş müşterisi hizmeti verdiği kurumsal müşterilerine, talepleri doğrultsunda Şubat sonundaki istihdamlarını azaltmamaları kaydıyla 3 aylık çalışan maaş gideri kadar ilave limit verme imkânı sağlayacak.

Emlak Katılım, finansman limiti olan müşterilerinin mevcut koşullardan dolayı oluşabilecek işletme sermayesi ve Doğrudan Borçlandırma Sistemi’ne (DBS) yönelik ek limit gereksinimlerini de yerine getirecek.

Garanti BBVA koronavirüs destek paketi

Garanti BBVA, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde alınan önlemler kapsamında müşterilerinin talebine göre, kredi anapara, faiz ve taksit ödemelerini, ek koşul olmaksızın 30 Haziran tarihine kadar erteleme olanağı sunacak.

Garanti BBVA, ticarî kredilerde ise müşterilerin mevcut kredilerinin anapara ödemelerini 6 aya kadar öteleyebilecek, ardından da firmaların nakit akışının bozulmasına göre tekrar yapılandırabilecek. Banka, KOBİ’ler ve mikro ölçekli işletmeleri, mevcut durumdaki finansal yükümlülüklerini giderebilmeleri için mevcut limitlerinin yanısıra, talep olması durumunda ilave limit seçenekleri sunacak.

Garanti BBVA, bireysel müşterilerinin tüketici kredileri ve ek hesap ödemelerini 3 ay süreyle ötelemesi ile kredi kartı borcu ödemelerinde de ilgili önlemlerini uygulayacak.

Yapı Kredi koronavirüs destek paketi

Yapı Kredi, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde alınan önlemler kapsamında müşterilerinin talebine göre, kredi anapara, faiz ve taksit ödemelerini, ek koşul olmaksızın 30 Haziran tarihine kadar erteleme olanağı sunacak.

Yapı Kredi, ticarî kredilerde ise müşterilerin mevcut kredilerinin anapara ödemelerini 6 aya kadar öteleyebilecek, ardından da firmaların nakit akışının bozulmasına göre yeniden yapılandırabilecek. Banka, KOBİ ve mikro ölçekli işletmeleri, mevcut durumdaki finansal yükümlülüklerini karşılayabilmeleri için mevcut limitlerinin yanısıra, talep olması durumunda ilave limit seçenekleri de sağlayacak.

Yapı Kredi, bireysel müşterilerinin tüketici kredileri ve ek hesap ödemelerini 3 ay süreyle ötelemesi ile kredi kartı borcu ödemelerinde de ilgili tedbirlerini yerine getirecek.

Akbank koronavirüs destek paketi

Akbank, gerçek ve tüzel kişi olan tüm müşterilerinin 30 Nisan tarihine kadar olan anapara, faiz ve taksit ödemeleri talep olması halinde halihazırda 30 Haziran tarihine kadar erteleyecek.

TEB koronavirüs destek paketi

TEB, bireysel ve tüzel kişi olan tüm müşterilerinin, koronavirüs salgını nedeniyle ödeme sorunu yaşamaları durumunda başvuruda bulunmaları durumunda 30 Nisan tarihinde kadar olan anapara ve faiz ödemelerini aynı şartlarla 3 ay öteleyecek.

Odeabank koronavirüs destek paketi

Odeabank, ödeme sorunu çeken gerçek ve tüzel kişi olan tüm müşterilerinin, talep etmeleri doğrultusunda 30 Nisan tarihine kadar olan anapara, faiz ve taksit ödemelerini ilave bir koşul aranmaksızın 30 Haziran tarihine kadar erteleyecek.

Mali bünyeleri olumsuz etkilenen turizm gibi sektörlerlerde faaliyet gösteren şirketlerin ihtiyaç duymaları halinde, vaka bazında değerlendirme yapılarak gerekli desteği vereceğini açıklayan Odeabank, bireysel kredi müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda talep etmeleri durumunda 30 Nisan tarihine kadar gelecek taksit ve kredi kartı ödemelerini 3 aya kadar öteleyebilecek.

Kuveyt Türk koronavirüs destek paketi

Kuveyt Türk, koronavirüs salgınından etkilen sektörlerde faaliyet gösteren tüzel müşterilerinin talep etmesi durumunda Nisan ayının sonuna kadar olan taksit ödemeleri, anapara ve kar paylarını 3 ay erteleyecek.

Kuveyt Türk, koronavirüs (Covid-19) salgınından olumsuz etkilenen sektörlerde faaliyet gösteren firmalarda çalışan ya da bu sektörlerde girişimci olan bireysel müşterilerinin ihtiyaç duyması ve talep etmesi durumunda konut, ihtiyaç ve araç finansmanının Nisan ayı sonuna kadar olan taksit ödemeleri, anapara ve kar paylarını (temettü hisseleri) 3 ay öteleyecek Kuveyt Türk, salgından etkilenen tüm müşterilerin ihtiyaç duyması ya da talep etmesi durumunda kredi kartı borçlarını 3 ay erteleyecek.

Kuveyt Türk, koronavirüs salgınından etkilenen sektörlerde faaliyet gösteren tüm müşterilerin bugüne kadar kullandıkları finansman, ihtiyaç duymaları durumunda ödemesiz dönem dâhil mevcut vade yapısından daha da uzun bir vadede yapılandırılması imkânı sunulacak.

DenizBank koronavirüs salgını destek paketi

Denizbank, bireysel ve tüzel kişi olan tüm müşterilerinin, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle ödeme sorunu yaşamaları durumunda başvuruda bulunduklarında 30 Nisan tarihine kadar olan anapara ve faiz ödemelerini diğer bankalarla aynı şartlarla 3 ay öteleyecek.

Şekerbank koronavirüs destek paketi

Şekerbank, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınından mali ve ekonomik bağlamda olumsuz etkilenen müşterilerinin 30 Nisan tarihine kadar olan anapara, faiz ve taksit ödeme yükümlülüklerini, halihazırda içinde bulunulan durumda 30 Haziran tarihine kadar öteleyecek.

Şekerbank, bireysel ve tüzel müşterilerinin bozulan nakit akışlarını düzeltmeye çalışmak için ilave kredi taleplerini ivedilikle değerlendirecek. Şekerbank, sağlık sektöründe ücretli olarak çalışan kişilerin mevcut bireysel kredi ve kredi kartı borçlarını, talep etmeleri durumunda Haziran ayına kadar erteleyecek.

Banka ayrıca, KOBİ’lere sunulacak “Sağlıklı Yaşam Paketi” kapsamında 3 ay ödemesiz dönem içeren kredi kullanma olanağı sağlayacak.

KOBİ’lere sunulan paket kapsamında ayrıca, maaş ödemelerini Şekerbank aracılığıyla yapanlara, mevcut istihdamı azaltmamaları durumunda 3 aylık maaş ödemeleri tutarında ilave kredi kullanma imkânı sağlanacağını açıklayan banka, Şekerbank POS cihazı üzerinden ödeme kabul eden işletmelerin, ihtiyaçları doğrultusunda talep etmeleri halinde Nisan sonuna kadar POS üzerinden geçen işlemlerinin ertesi gün komisyon olmaksızın kullanıma sunacak.

Şekerbank, zorunlu ödemelerini karşılamak için mevcut kredili mevduat hesap limitlerinin, talep olması durumunda yüzde 20’ye kadar artırılmasına olanak sağlanacak.

Türk Eximbank koronavirüs destek paketi

Türk Eximbank, Merkez Bankası kaynaklarından ve kendi kaynaklarından kullandırdığı kredilerin vadesi Haziran sonuna kadar gelecek kredi geri ödemelerini firmaların ihtiyaçları doğrultusunda talep etmeleri durumunda 3 ila 6 ay arasında öteleyebilecek.

İhracat bankası olan Türk Eximbank, ihracatçıların faiz ödemelerini 6 ay ötelenebileceğini açıklayan banka, reeskont kredilerinin daha önce azami 1 yıl olan vadelerini de azami 2 yıla çıkaracak.

Türk Eximbank, kısa vadeli kredilerde 2 yıl olan taahhüt kapatma süresini,taahhüdü kapatılmamış olan ve taahhüt süresinin dolmasına karşı cezai işlem uygulanmamış olan krediler ve Haziran sonuna kadar kullandırılacak tüm krediler için süreyi 3 yıla çıkardı.

Albaraka Türk koronavirüs destek paketi

Albaraka Türk, hizmet verdiği tüm ticari ve bireysel müşterilerinin 30 Nisan 2020 tarihine kadar olan tüm taksit ödemelerini iki ay süreyle erteledi ve ayrıca işletmelere çalışanlarının 3 aylık maaşlarını vermek istemeleri durumunda 3 aylık maaşa kadar ilave limit artırımı seçeneği de sundu. Banka, ayrıca nakit akışı ve vade yapılandırılması hususlarındaki desteklerini de açıkladı.

Personel maaş ödemelerini Albaraka Türk aracılığıyla yapan tüzel kişi olan müşterilere, talep etmeleri doğrultusunda, istihdamlarını korumaları kaydıyla, 3 aylık personel maaş giderleri kadar ilave limit imkânı sağlayacağını açıkladı. Müşterilerin yapılandırma talepleri, nakit akışlarına ve sektörel durumlarına göre, ödemesiz dönem dâhil olmak üzere, halihazırda vade yapılarından daha uzun vadelerde hesaplanarak yapılandıracak.

Albaraka Türk, resmî internet adresinde koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı aldığı ekonomik önlem kapsamında şu açıklamaları kaydetti:

  • Bütün bireysel ve ticari müşterileri talep etmeleri halinde, 30 Nisan 2020 tarihine kadar olan finansman taksit ödemeleri haziran ayına ötelenecek.
  • Personel maaşlarını Albaraka Türk’ten ödeyen müşterilere, talep etmeleri halinde, istihdamlarını korumaları şartıyla, 3 aylık personel maaş giderleri kadar ilave limit imkanı sağlanacak.
  • Müşterilerin yapılandırma taleplerinin, nakit akışına ve sektörel durumlarına göre, ödemesiz dönem dahil, mevcut vade yapılarından daha uzun vadelerde yapılandırılması sağlanacak.
  • Müşterilerin oluşacak işletme sermayesi ihtiyaçlarına yönelik ilave limit talepleri ivedilikle değerlendirilecek.
  • Müşterilerin talep etmeleri halinde POS ve ÖKC ücretleri 3 ay süre ile ötelenecek.
  • Albaraka Mobil ve İnternet Şubesi’nden yapılacak EFT ve havale işlemlerinden daha önce olduğu gibi bu dönemde de ücret alınmayacak.
  • ATM para çekme limiti 2.000 TL’den 5.000 TL’ye yükseltilmiştir.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*