Başakşehir Şehir Hastanesi’ne ‘Gizemli’ Açılış

Başakşehir Şehir Hastanesi
Başakşehir Şehir Hastanesi

Şehir hastanelerinde yönetmeliğinden, ihalesine, sözleşmesinden verilen garantilere kadar tüm süreç gizemli bir şekilde ilerliyor. Bugün, Rönesans Holding ve Sağlık Bakanlığı tarafından Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle hayata geçirilen Başakşehir Şehir Hastanesi hizmete açıldı. “Türkiye’nin en büyük üçüncü sağlık yatırımı” olarak lanse edilen hastanenin maliyeti ise kamuoyundan gizleniyor.

15 MAYIS’TA HİZMETE GİRİYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanenin tümüyle 15 Mayıs’ta hizmete gireceğini söyledi. 789 bin metrekare arsa ve 1 milyon metrekare toplam inşaat alanına kurulacak olan, 2 bin 682 yatak kapasiteli Başakşehir Şehir Hastanesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans üzerinden katılımıyla açıldı.

Başakşehir Şehir Hastanesi ihalesini Emsaş İnşaat, Sürat Bilişim, PBK Architects., Ascension Group., Allen Shariff Corporation, Meinhardt Group, May Eczanesi, Forcimsa Empresa Constructora, S.A., Consortio Intenational Engineering Consultants, Şahin Tıp Sanayi şirketlerinin oluşturduğu bir konsorsiyum kazandı.

İstanbul İkitelli Uluslararası Sağlık Hizmetleri Yatırım ve İşletme A.Ş. ( IHIC) adıyla bir şirket kuran konsorsiyum, 25 Mart 2013’te Sağlık Bakanlığıyla anlaşma imzaladı. Ancak iki yıl boyunca çivi çakılmayan projede, Ağustos 2015’te Rönesans Holding devreye girdi ve IHIC’in tüm hisselerini devir alarak ihalesine girmedikleri hastane ihalesinin ‘kazananı’ oldu.

Başakşehir’de hizmete açılanla birlikte 11 şehir hastanesi faaliyette bulunuyor. Adana, Yozgat, Elazığ, Bursa şehir hastanelerinde de yer alan Rönesans Holding toplamda 5 şehir hastanesini işletiyor. Grup ayrıca, Fizik Tedavi Rehabilitasyon, Psikiyatri ve Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri hastanelerini Sağlık Bakanlığı’yla birlikte hizmete açacak.

ARAZİ HAZİNE’NİN, SAĞLIK BAKANLIĞI KİRACI!

Şehir hastaneleri, bedelsiz olarak şirketlere tahsis edilen Hazine arazileri üzerine şirketler tarafından yapılıyor. Bu hastanelerde Sağlık Bakanlığı kiracı konumunda yer alıyor. Mülkün sahibi olan şirketlere Sağlık Bakanlığı en az 25 yıl boyunca kira ve bina bakım parası ödüyor.

Şehir hastanelerinin kirası döner sermayeden ödeniyor. Döner sermayeden yapılacak ödemelerde öncelik bu kiranın karşılanması. 2019 sonu itibarıyla hizmete sokulan 10 şehir hastanesi için 6.2 milyar TL kira ve hizmet ödemesi yapıldığı belirtiliyor. 2020 Sağlık Bakanlığı bütçesinde şehir hastaneleri için 10.4 milyar lira ödene ayrılmıştı, bu bakanlığın bütçesinin yüzde 17.7’sine denk geliyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*