DASK Deprem Haritası Güncellendi

DASK Deprem Haritası
DASK Deprem Haritası

Türkiye genelinde 17 milyon 682 bin 80 konut için 9 milyon 518 bin 539 Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) poliçesi bulunuyor. Daha önce ilçe bazlı olarak oluşturulmuş olan deprem risk grupları artık mahallelere ayrıldı.

Aynı İlçede 3 Farklı Deprem Riski Grubu

Bundan önce yapılan hesaplamaların sadece ilçe bazlı olduğu için adil bir prim ödemesi yapılmadığını ifade eden Özelmacıklı “Örneğin İstanbul Başakşehir’de Altınşehir, İkitelli, Bahçeşehir mahalleleri 2. Derece risk grubunda iken, Başakşehir, Kayabaşı mahalleleri 3. Derece, Başak Mahallesi ise 4. Derece risk bölgesinde yer alıyor. Ödenen primler ise 100 metrekare betonarme bir bina için sırası ile 223-TL, 171-TL ve 128-TL olarak değişiyor. Eskiden bu poliçe primleri en yüksek risk derecesine göre hesaplanıyordu. Avcılar Tahtakale’den, Eyüp Göktürk’e, Halkalı Yarımburgaz’dan, Sarıyer Maden’e artık poliçeler daha doğru hesaplanabilecek” dedi.

Prim Hesaplamasında Bina Katı ve Yaşı Önemli

DASK sigortalarında ödenecek olan prim tutarı belirlenirken yapı tarzı ve zemin deprem risknin dikkate alındığını belirten Özelmacıklı “Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatı ile belirlen 7 risk grubu ve 2 farklı yapı tarzına göre belirlenmiş 14 tarife bulunuyor. Çelik veya betonarme taşıyıcı karkas bulunan yapılar betonarme olarak sınıflandırılıyor. Bu sınıflandırmada sigorta primleri her yıl, birim metrekare maliyetlerindeki artışa paralel olarak artırılıyor. 2018 yılında 750-TL, 2019 yılında 1020-TL kabul edilen birim metrekare değeri 2020 yılında ise 1134-TL olarak uygulanıyor. Bina kat sayısı ve yaşı artıkça sürprim uygulanıyor ve poliçe prim bedeli yükseliyor.

Taleplerde Deprem yanında Salgın’da Dikkate Alınıyor

Gerek deprem gerekse salgın konut müşterilerinin daha müstakil yapıları tercih etmelerine neden olacak. Özellikle geniş balkonlu, teraslı evlere olan talepte bir artış görüyoruz. Daha önce satışında zorlanılan dubleks ya da çatı arası piyesli daireler daha çok tercih ediyor. Gene zor satılan bahçeye çıkışlı zemin kat daireler, kat bahçesi olan ara kat daireler daha çok değerlenecek.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*