Devlet Arazisi Kiralama Başvurusu Nasıl Yapılır?

Devlet arazileri
Devlet arazileri

Hazineye ait arazilerin bedelsiz olarak kullanımına ilişkin açıklama Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından geldi. Pakdemirli yazlık ekimi yapılabilecek devlet arazileri için pilot iller seçilerek öncelikli olarak bu illerde 9 milyon 700 bin metrekare alanda ekim yapılacağını belirtti.

Devlet Arazileri Bedelsiz Kullanıma Açılıyor

Pilot uygulama olarak başlatılacak olan hazine arazilerinin ekilişinde ilk etapta hububat, baklagiller, yağlı tohumlar ve yem bitkileri gibi stratejik ürünlerin ekilmesi sağlanacak. Pakdemirli ; çiftçiler ve üreticiler devlete ait olan araziler için hiçbir şekilde bedel ödemeden örnek yaz ekilişler için kullanabilecek.

Devlet Arazisi Kiralama Başvurusu (2020 Koronavirüs)

Kadın çiftçilere ve genç çiftçilere pozitif ayrımcılık tanınacağı açıklandı.

Devlete ait olan ama kullanılmayan tarım arazilerinin olduğu köylerde ikamet eden çiftçilere, yapılacak olan puanlama sistemiyle öncelik verilecek.

Yürütülen bu projeler ile tarımsal hasılatının artırılması hedeflendiği için hali hazırda ekilişi yapılan tarım alanlarından ziyade kullanılmayan tarım arazilerinin üretime kazandırılması amaçlanmaktadır.

Bakan PAKDEMİRLİ; Ekilmedik bir karış tarım toprağı kalmayıncaya kadar, çalışmalarımız devam edecek .dedi.

Devlet arazilerinin kullanıma açılmasının ardından seçilen pilot illerdeki kadın, genç ve tüm çiftçiler de hazineye ait arazilerin kullanımı için başvuruda bulunmaları gerekecek. Başvurular Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarım il müdürlüklerine yapılabileceği gibi Bakanlık tarafından detayları ilerleyen günlerde açıklanacak.

Hazine Arazisi Nasıl Kiralanır?

Hazine arazilerinin kiralanması 3 farklı usul ile gerçekleşir. Bu usuller;

  • Kapalı teklif usulü
  • Açık teklif usulü
  • Pazarlık usulü olmaktadır.
  • Kiralamaya açılan ve ihaleye sunulan ilanlar T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ na bağlı olan Milli Emlak Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinde yer almaktadır. Kiralamaya çıkan ilanlara e-devlet üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kiralama İlanları – İhaleye Çıkanlar linkinden buradan ulaşabilirsiniz.

Hazine arazilerinin kiralayacak çiftçilerden istenen şartlar ise;

  • T.C. vatandaşı olmak
  • Hazinenin tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde bulunulmak için kiralanması durumunda şahsın çiftçi olması
  • Sürekli olarak en az 3 yıl süre itibari ile belde ya da bir köyde ikamet ediyor olması (Tarımsal yerleşime tabi olmuş alanlarda bu şart istisnai durum olarak kabul edilmektedir.)
  • Hak sahibi olmak,
  • Ecrimisil borçlarının ödenmiş ya da taksitlendirilmiş olması gerekmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*