Ev Hanımlarına Müjde! Hiç Çalışmasalar Bile Emekli Olabilecekler!

Ev Hanımlarına Müjde
Ev Hanımlarına Müjde

Yeni düzenlemeler ile birlikte ev hanımları da (sigorta başlangıçları olmasa dahi) emekli olabilecekler. Ev hanımlarının emekli olması artık mümkün.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK HAKKI VERİLMESİNİ İÇEREN YASA ONAY SÜRECİNDE!

Ev hanımlarının emekli olmasıyla alakalı yasa teklifi 2020 senesi içerisinde yasalaşırsa 1995’ten önceki senelerden bu zamana dek evliliğini sürdürmüş olan, bunun yanı sıra 1970 senesi ve öncesindeki senelerde doğmuş olan ev hanımları da borçlanarak emekli olabilecek. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da bu durumdan yararlanabilecek.

Ev hanımlarının emekli olabilmesi için şu anda vergisiz esnaflık ve isteğe bağlı sigorta olmak üzere iki farklı seçenek bulunuyor. İsteğe bağlı sigorta seçeneğinden düzenli prim ödemesi yapan herkes yararlanabilirken vergisiz esnaflık seçeneğinden yalnızca evde üretim yapmakta olan kadınlar yararlanabiliyor.

1-İSTEĞE BAĞLI SİGORTA NEDİR?
İsteğe bağlı sigorta seçeneğinden yararlanmak isteyen ev hanımları Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek bu konuda başvuru yapıyor, bu şekilde artık sigortalı oluyor.

Primini düzenli ödeyenler emeklilik hakkı elde edecek. Sigortalı olunacak süre, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan başvurunun resmi olarak kayıtlara geçmesinden sonra başlar. Fakat prim ödemesi konusunda bir alt ve üst sınır belirlendi. Ödeyebileceğiniz en az prim asgari ücretin %32’si oluyor. 2020 senesinde ise bu ödeme, ayda en az 847 TL ediyor. İsteğe bağlı sigorta seçeneğinden yararlanan herkes sağlık hizmetlerinin tamamından faydalanma hakkı elde ediyor. Bu sisteme girmiş olan ev hanımları, tam olarak 9000 gün boyunca prim ödeyecek. Eğer emekli olmadan önceki son 3.5 yılda bir iş yerinde sigortalı olarak çalışıldıysa bu süre 7200 gün olacak.

1 Mayıs 2008 tarihinden sonra sigorta yaptırmış olanlar ise 5400 gün prim ödemesi yaparak 61 yaşına geldiklerinde emekli oluyorlar.

2-VERGİSİZ ESNAFLIK NEDİR?
Vergisiz esnaflık hakkından yalnızca evinde üretim yapan ev hanımları yararlanabiliyor. Fakat evde yapılan her şeyin üretimi bu haktan yararlanmanız için yeterli değil. Turistik türde eşyalar, havlu, çorap, örgü giysiler, süpürge, yapay çiçek, erişte, mantı, tarhana, nakışla alakalı ürünler üreten ev hanımları vergisiz esnaflık hakkı kazanıyor. Bu üretilen ürünlerin yalnızca panayır, kermes, festival ve kamu kuruluşları tarafından belirlenmiş olan alanlarda satılması gerekiyor. Aksi halde sigorta ve emeklilik hakkından yararlanılamıyor.

Ev hanımlarının emekli olabilmesi için gereken şartlar;

  • Aylık olarak kazanç sağladığı sigortalı bir işi olmamalı.
  • Sigortayı zorunlu hale getirmiş işlerde çalışmaması gerekiyor.
  • Gelir Vergisi’nden muaf olduğu hakkında bir belgesinin olması gerekiyor.
  • Herhangi bir sosyal güvencesi olmaması gerekiyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*