Müteahhitler Dava Açmadan Ek Süre İsteyebilecek

Müteahhitler Dava Açmadan Ek Süre
Müteahhitler Dava Açmadan Ek Süre

Koronavirüs (Kovid-19) salgınından ticari faaliyetlerinin zarar görmemesi için önlemler alınıyor. Cumhurbaşkanlığının Resmî Gazete’de yayımladığı Kamu İhale Kanunu‘na ilişkin genelgede müteahhitleri ilgilendirecek kararlar alındı.

Müteahhitler, ihalesini aldıkları işlerin sözleşmeye uygun olarak tamamlanamamasına ilişkin söz konusu yönetime mücbir sebep savunması yapabilecek. Müteahhitler haklı görüldüğü takdirde herhangi bir dava açımına gerek kalmadan sözleşmede değişiklik talebini iletebilecek ya da sözleşmeyi iptal edebilecek. Sözleşme Hukuku Uzmanı Doçent Doktor Umut Yeniocak‘ın aktardığı örneğe göre; müteahhitler inşaatın tamamlanabilmesi için ek süre alabilecek veya inşaat sözleşmesini feshedebilecek.

Genelge’de yer alan şartlar neler?
Genelge’de yer alan bilgilere göre müteahhitler yani yüklenicilerin başvurusunun olumlu olarak sonuçlanması üç şartın bir arada bulunmasına bağlı durumda. Bu şartlar;

1-Zor duruma düşen yüklenicinin bunda bir kusurunun olmaması gerekiyor.

2- koronavirüs nedeniyle meydana gelen olağanüstü durumun müteahhittin sözleşmeyle karara bağlanan borcunun yerine getirilmesini engelleyecek nitelikte olması gerekiyor.

3-Yüklenicinin bu zor koşulu kaldıracak gücünün bulunmaması gerekiyor.

Kentsel dönüşüm kapsamında müteahhitle anlaşma yapan konut sahiplerinin, inşaatı zamanında teslim alma ihtimalleri oldukça düşük hâle gelmiştir. Birçok inşaat projesinde müteahhitler bu Genelge’ye dayanarak ek süre ya da fesih hakkını gündeme getirecek. İnşaatın geç teslim edilmesi halinde cezai şart uygulanacağı sözleşmede yazılı olsa bile, konut sahipleri bu haklarını ileri süremeyecek.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*