Salda Gölü’nün Kumları Kimlerin Villalarına Taşındı?

Salda Gölü’nün Kumları
Salda Gölü’nün Kumları

Türkiye’nin Maldivleri’ olarak anılan Salda Gölü’ne yapılması planlanan Millet Bahçesi projesini yürüten yüklenici firmaya ait iş makinesi ve kamyonlar, alandaki kumsalı tahrip etti.

Salda kumsalının iş makinalarıyla taranmasına sert tepki gösteren Milliyet yazarı Melih Aşık, bugünkü yazısında TOKİ’nin “Müşavir firma ve sorumlu personel ile ilgili soruşturma başlatılmış olup, sorumlu olan personeller görevlerinden uzaklaştırılmıştır” açıklamasını yeterli olmadığını savundu ve sordu: “Bu talanın baş sorumlusu olan müteahhitle ilgili açıklama var mı?

”Salda’daki doğa katliamını yansıtan fotoğraflarda, hazine değerindeki kumlarının da kamyonlara yüklendiğinin görüldüğüne dikkat çeken Melih Aşık, önemli bir iddiayı da tartışmaya açtı:“Bu kumlar kimi lüks villaların havuz başlarına taşınıyor olmasın?”

Melih Aşık’ın konuyla ilgili yazısı:

“Bu proje Salda Gölü’nü bitirir, oraya iş makinesi sokulmaz” diye binlerce kez uyarı yapıldı. Eleştirilere karşı “İş makinesi girmeyecek, doğa korunacak” diye söz üstüne söz verildi. 12 Nisan’da koronavirüs bahanesiyle göl çevresine giriş yasaklandı. İki gün sonra gölün çevresinde çalışan iş makineleri ve kum kamyonlarının resimleri internete düştü. Ayak basmanın bile sakıncalı olduğu kumsal iş makinasıyla taranmış, kumlar kamyona yükleniyordu.

TOKİ açıklama yaptı: “Müşavir firma ve sorumlu personel ile ilgili soruşturma başlatılmış olup, sorumlu olan personeller görevlerinden uzaklaştırılmıştır.”Bu talanın baş sorumlusu müteahhittir. Onunla ilgili açıklama var mı? Hayır.En büyük merakımız… Göl kenarında bir başka yere nakledildiği söylenen kumlar aslında nereye gitti? Gölün bir başka kıyısına taşındığı yolundaki ifadeler bize hiç inandırıcı gelmedi.Bu kumlar kimi lüks villaların havuz başlarına taşınıyor olmasın?

İtalya’nın Sardunya Adası kıyılarındaki kum, yasalarla korumaya alınmıştır. Bu kumu geçen yaz plastik şişelere doldurup kaçırmaya çalışan bir Fransız çift 6 yıl hapis istemiyle yargılandı. Bu kumun internet yoluyla satışa sunulduğunu yazdı gazeteler. Akvaryumlarda kullanılıyormuş genellikle. Salda’nın kumu daha da değerli olmalıdır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*