Virüsün Yeni Merkezi Amerika! 1,5 Trilyon Dolar Kaybedebilir

Virüsün yeni merkezi
Virüsün yeni merkezi

Korona virüsün merkezi haline gelen ABD’de, dehşete düşüren görüntüler ortaya çıktı. New York’ta hastanelerin yükünü hafifletmek için özel araçlarla hastalar taşınmaya başlandı. ABD ise virüsün yeni merkez üssü haline gelmiş durumda.

ABD ordusu Ulusal Tıbbi İstihbarat Merkezi (NCMI), kasım ayında bir istihbarat raporu hazırladı. Hazırlanan raporda, yeni koronavirüsün Çin’in Vuhan bölgesinde yayılmaya başladığı ve virüsün halkın sağlığına, günlük yaşamına büyük bir tehdit oluşturduğu konusunda uyarılar yer alıyordu.

İstihbarat raporunun Savunma İstihbarat Teşkilatı, Pentagon ve Beyaz Saray’a “birden çok kez” brifing verildiğini söyledi. Ancak Trump yönetiminin raporu dikkate almadığı iddia edildi. Raporda salgının ABD’nin Asya’da konuşlu askerleri için ciddi bir tehdit oluşturduğu vurgulanırken, bir pandemiye dönüşme olasılığı olduğu uyarısı yapılıyor.

New York ve New Jersey virüs nedeniyle en fazla sarsılan yer oldu. New York’ta hastanelerin morgları dahi doldu ve artık hastanelerin yakınındaki açık alanlara soğutuculu römorklarla geçici morglar oluşturuluyor. New York Valisi Andrew Cuomo eyalette dün yaşanan rekor oranda ölüm nedeniyle, bayrakların yarıya indirilmesi talimatını vermişti. Salgın nedeniyle New York’ta vakalar hastanelerde tsunami etkisi yarattı. Şehir tıbbi cihaz sıkıntısı ve artan ölü sayısı ile boğuşmaya çalışıyor.

ABD yönetimi pandeminin merkez üssündeki vaka yüklerini ortadan kaldırmak ve yoğunluğu artık kaldıramayan hastanelere bir nebze nefes aldırabilmek adına hasta transferleri yapmaya başladı. Hastalar “Tıbbi Tahliye Nakil Birimi” adı verilen özel bir otobüs ve ekiplerle taşınıyor.

ABD Başkanı Trump, “Çin ile ilişkilerine baktığım da DSÖ’nün virüsü siyasileştirmekten bahsettiğine inanmıyorum. Bize ceset torbalarından bahsediyorlar. DSÖ bize doğru analizleri yapsaydı insanlarımıza daha bir hizmet verirdik.” eleştirisinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da toplantıda Bakanlığının yaptığı son çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

29 Ocak’tan bu yana 90’dan fazla ülkeden, 50 binden fazla ABD vatandaşını ülkeye getirdiklerini aktaran Pompeo, yurtdışında hala binlerce ABD vatandaşının olduğunu ve geri dönmek için kendilerine ulaştığını bildirdi.

Pompeo, yurtdışındaki vatandaşların tahliyesi sırasında herhangi bir ABD’li yetkilinin virüs kaptığına dair ellerinde bilgi olmadığına işaret ederek “Bazı ülkelerdeki temsilciliklerimizde çalışan 3 yerel çalışan virüs nedeniyle yaşamını yitirdi, hiçbiri ABD vatandaşı değildi.” dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*