65 Yaş Üstü Emlak Vergisi Ödeyecek Mi?

Yaş Üstü Emlak Vergisi Ödeyecek Mi
Yaş Üstü Emlak Vergisi Ödeyecek Mi

Türkiye sınırları içerisinde yer alan konut, yazlık ev, bağ, bahçe, arsa, tarla, işyeri ve dükkan gibi tüm taşınmaz mallar için her sene düzenli olarak emlak vergisi ödemesi yapılmaktadır.

Tüm vergi türlerinde olduğu gibi emlak vergisi ödemelerinde de belirli muafiyet hakları uygulanmaktadır. Oturdukları taşınmazın 200 metrekare büyüklüğü aşmaması şartı ile başka geliri olmayan ev hanımları, emekliler, şehit yakınları ve gaziler ile işi olmayan kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Yani bu kişiler emlak vergisi muafiyet dilekçesi yazarak vergiyi konu olan taşınmazın bağlı bulunduğu belediyeye başvuruda bulunarak emlak vergisi muafiyeti hakkında yararlanma imkanına sahiptir.

Emlak vergisi her sene düzenli olarak ödenmesi gereken borçlar arasında yer almakta olup verginin ödenmemesi durumunda eve haciz gelmesi belediyeler tarafından tercih edilen bir yöntem değildir. Belediyeler süreçte genel olarak yasal gecikme faizini işleterek borcun tahsili için taşınmaz tapu devir işlemini beklemeyi tercih etmektedir.

65 yaş üstü için emlak vergisi ödemesi mayıs sonuna kadar mı yapılacak, yoksa sokağa çıkma yasağının bitmesinden sonraki 15 gün içinde mi yapılacak? 518 No’lu VUK tebliğinde bu sorunun cevabı net olarak belirtilmiyor. Emlak vergisi, milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiriyor. 65 yaş üstünde olup da emlak vergisi ödemek zorunda olan mükellef sayısının da yine milyonlarla ifade edilebileceğini tahmin edebiliyoruz.

Son ödeme günü olan 31 Mayıs yaklaşırken bu tereddütün giderilmesi, 65 yaş üstü için emlak vergisi ödemesinin sokağa çıkma yasağının bitmesinden sonra yapılıp yapılamayacağının açığa kavuşturulması gerekiyor. Belediyelerin büyük çoğunluğu emlak vergisi tahsilatını internetten de yapabiliyor. Bugün itibariyle emlak vergisinin ilk taksitini ödeyen mükellefler de var. Ancak internetten ödeme imkanı olmayan ve sokağa çıkma yasağı kapsamına dahil olan kişilerin ayrıca değerlendirilmesi de gerekiyor.

Emlak vergisi borcunun ödenmediği durumda geciktirilen süre için faiz işletilir. Emlak vergisi gecikme faizi olarak aylık olarak hesaplanmakta olup her ay için yüzde 2 olarak tahakkuk ettirilmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*