Çeşme Kavunu Tescilleniyor

eşme Kavunu
eşme Kavunu

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin lezzeti ve kokusuyla ünlü Çeşme kavunu için Türk Patent ve Marka Kurumu’na yaptığı başvuru kabul edildi. 6 aylık askı süresinin ardından Çeşme kavunu “coğrafi işaretli ürün” statüsüyle dünya pazarlarına sunulacak. Üreticiye pazarlama konusunda büyük avantajlar sağlayan coğrafi işaret sayesinde iç ve dış pazarlarda daha fazla yer bulabilecek.

6 ay dayanabiliyor
Çeşme kavunu Çeşme yarımadasının bol güneş alan bereketli topraklarında uzun süre sulamaya ihtiyaç duymadan yetiştiriliyor. Taze tüketilen bir meyve olmakla birlikte, uygun koşullarda 6 aydan fazla dayanabildiği için yörede askı kavunu olarak da adlandırılan sulu Çeşme kavununun en önemli ayırt edici özelliği kendine has tatlı aroması. Yetiştiği coğrafyanın ılık/sıcak iklimine uyum sağlayan ürün kurak koşullara dayanabiliyor, denize 10 metre yakınlıktaki tarlalarda bile yetişiyor. Ovacık, Çiftlikköy, Nohutalan, Zeytineli, Birgi ve Barbaros köylerinde yüzlerce yıldır geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam eden çeşme kavunu, yüksek ihracat potansiyeli ile de bölge ekonomisi için büyük önem arz ediyor.

Sırada hurma zeytini var
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karaburun, Seferihisar, Urla ve Çeşme yöresinde yetişen hurma zeytini için de coğrafi işaret başvurusu yaptığını açıklayan Başkan Tunç Soyer, “Sakız enginarımız, Çeşme kavunumuz, nergis çiçeğimiz bu coğrafyanın bizlere birer armağanı. Bu kadim ürünleri koruyup, üretim ve pazarlama imkânlarını destekleyerek, üreticinin alın terinin karşılığını bulmasını sağlayacağız” diye konuştu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*