Emlak Sektörü Dijitalleşti

tapu
tapu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce yeni tip Koronavirüs tedbirleri kapsamında, 18 Mart itibarıyla tapu işlemlerinin Web Tapu üzerinden de yapılmaya başlanmasıyla vatandaşlar, evlerinden çıkmadan bugüne kadar 113 bin işlem yaptı. Bu süre içerisinde yaklaşık 30 bin konut online olarak satıldı.

KONUT SATIŞININ YARISI İSTANBUL’DAN

İstanbul’da 18 Mart’tan itibaren ay sonuna kadar 15 bin konut el değiştirirken en çok konut satışı; Esenyurt, Pendik, Ümraniye, Küçük Çekmece ve Kadıköy’de yapıldı.Online konut satışında 8 bin 674 konut ile Ankara ikinci, 6 bin konut ile İzmir üçüncü sırada yer aldı. İzmir’i 4 bin 496 ile Antalya ve 4 bin 149 satış ile Bursa takip etti.Online konut satışının en yoğun olduğu diğer iller ise Konya, Mersin, Manisa, Gaziantep, Balıkesir, Kocaeli, Adana, Aydın, Tekirdağ ve Muğla şeklinde sıralandı.

SATIŞLAR VE İŞLEM SÜRECİ ÇOK HIZLANDI

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri (TÜGEM) Konya İl Başkanı ve City 42 Gayrimenkul Sahibi Selman Çifci, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Web Tapu’nun herkese kolaylık sağladığını söyleyen Çifci, “Web Tapu’ya yalnızca şu süreçte başvuru yapılmıyor. Web Tapu sayesinde sadece harçların elektronik ortamda ödemesi yapıldıktan sonra yalnızca imza atmaya gidiliyor. Bu da çok kısa sürüyor. Web Tapu, satışları ve işlem süresini çok hızlandırdı” dedi.

‘KONYA’DA ÇOK RAĞBET GÖRÜYOR’

Web Tapu aslında iki sene önce kuruldu ama bazı pilot bölgelerde uygulamaya konulacaktı. Pandemi süreci başlayınca devletimiz bunu bütün illerde aktif hale getirdi. Normalde tapu devir işlemleri, intikal işlemleri ve tabu kadastro dairesindeki bireysel yapılan işlemlerin tamamı ya sabah erken saatlerde sıra alınıp öğleye kadar ki bir bekleme sırasında başvuru yapılabilirdi ya da internetten randevu alarak randevu saati geldiği zaman istenilen belgelerle birlikte başvuru yapılabilirdi.

Web Tapu’nun avantajı ve faydası: Herkes oturduğu yerden hiçbir yere gitmeden internetteki Web Tapu’nun istediği belgeleri yükleyerek, adımları izleyerek, takip ederek çok kısa bir sürede çok basit bir şekilde tapu başvurusunu yapabiliyor. Tabu hareketlerini, tapu sürecini ve tabu kadastro dairesinin yaptığı işlemlerin hepsini uygulama sayesinde ve internetteki veri tabanı sayesinde e-devlet şifresiyle giriş yaptıktan sonra bu hareketleri görebiliyor. Korona virüs süreci bittikten sonra da işlemler Web Tapu üzerinden devam edecek.

GAYRİMENKUL ÇOK HIZLI YOL KAT EDECEK

Süreçten sonra gayrimenkul sektörünün çok hızlı yol kat edeceğini vurgulayan Çifci, “İnşaat sektörü ve satışlardan bahsedecek olursak şuanda durgun gibi gözüküyor. Fakat süreç bittikten sonra yeni inşaat olmasa bile mevcut inşaatların tamamlanması, mevcut yeni taşınmazların satışa sunulmasını bekliyoruz. Biriken müşteri stokuyla biz uzmanların da katıldığımız toplantılarımız ve görüşmelerimizin sonucunda pandemi süreci sonrasında gayrimenkul sektörünün çok hızlı bir yol kat edeceği, yani büyüme kat edeceği, işlerin çok yoğunlaşacağını öngörüyoruz. Ve öyle umut ediyoruz.

Bu süreçte birçok insan süreç gereği işini kaybedebilir, iş yerini kaybedebilir. Biz kimsenin batmasını ya da zarar etmesini istemeyiz ama maalesef süreç sonrası böyle şeyler gerçekleşecek gibi görünüyor. Bunlar gerçekleşirse de bazı insanlar mülklerini satmak ve sattırmak isteyecekler bazıları ise almak isteyecekler. O noktada gayrimenkul sektörü olarak biz biraz daha süreç sonrasın hareketli günler yaşayacağız” dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*