Ev Alırken Karşınıza Çıkan Masraflar

Ev Alırken Karşınıza Çıkan Masraflar
Ev Alırken Karşınıza Çıkan Masraflar

Ev alma sürecinde ortaya çıkabilecek masraflardan biri gayrimenkul danışmanı hizmet bedelidir. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik gereğince gayrimenkul danışmanları, hem ev sahibinden hem de evin alıcısından ayrı ayrı %2 + KDV (%18) oranında hizmet bedeli talep edebilmektedir. Gayrimenkul danışmanı, alıcı ve satıcı ile anlaşarak daha farklı miktarda hizmet bedeli de alabilir

Ev alırken tapu devri işlemi sırasında DASK yani Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi de istenmektedir. Bu sigorta, her yıl yenilenir ve ev alırken alıcının bu sigortayı kendi adına taşıması gerekmektedir.

Alıcı ile satıcıdan alınan ve ev satış bedelinin toplamda %4 miktarında olan tapu harç bedeli (yeni yasa gereğince 31.12.2019 tarihine kadar her bir taraf için %1,5 olmak üzere toplam % 3), ev alırken yapılan masraflar arasındadır.

Tapu harç bedeli ile ilgili güncel bilgileri e-devlet Tapu ve Kadastro Müdürlüğü sayfasından öğrenebilirsiniz.

Ev alırken tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi gerekir. Bu miktar her yıl ilgili kurumlarca belirlenir ve tapu daireleri aracılığı ile ödeme yapılır.

Her ev sahibi, ev değeri üzerinden hesaplanan Emlak Vergisi’ne tabidir. Ev aldıktan sonraki yılla birlikte her sene bu verginin ödenmesi zorunludur.

Satın alınan ev sıfır değilse beraberinde tadilat masrafları ortaya çıkabilmektedir. Satın alınacak evin önceden iyice incelenip tadilat masraflarının hesaplanması, bütçenin doğru bir şekilde belirlenmesini sağlamaktadır.

Ev alırken yapılan masraflar arasında olmasa da ev sahibi olduktan sonra ortaya bir gider daha çıkmaktadır. Çöp Vergisi olarak da bilinen Çevre Temizlik Vergisi, su tüketimi baz alınarak hesaplanmakta ve yılda iki taksit halinde ödenmektedir

Elektrik, su, doğalgaz ve internet gibi hizmetlerden yararlanmak için abonelikler açtırmanız gerekmektedir. Önceki abonelikleri yeni eve taşımanız da mümkündür. Bu noktada taşıma bedeli bir masraf olabilmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*