Ev Satarken Para Transferi Nasıl Yapılır?

Ev Satarken Para Transferi
Ev Satarken Para Transferi

Tapu tesliminde mülk sahiplerinin tedirgin olduğu konuların başında para transferi geliyor. Dolandırılmanın önüne geçilebilmesi için satıcının yeterli bilgiye sahip olması gerekiyor. Gerçek değeri belirlenmiş olan evin satış yönteminde tamamen güvenli bir yöntem bulunmadığı da unutulmamalı.

Nakit kabul etmeyin
Ev satarken para transferi nasıl gerçekleştirilir? Satıcının, ödemenin mümkün olan kadar kısmını nakit olarak kabul etmemesinde fayda var. Çünkü nakdî olarak sağlanan paranın eksik veya sahte olma ihtimali bulunuyor. Öte yandan, paranın teslim alınmasından bankaya yatırılmasına kadar geçen zaman diliminde, paranın güvenliğinde problemler oluşabilir.

Üst limit kısıtlamasına dikkat!
Ödemede hesaplar arasında para transferi yoluna gidildiğinde satıcının, alıcıyı para aktarmada bulunan üst limit sınırı için uyarması gerekiyor. Sanal ortamların çoğunda para transferinin üst limiti otomatik olarak belirleniyor.

Örneğin sistem, para transferinde uygulanan üst limit sınırını 15 bin lira olarak belirleyebiliyor.

Hesap numarasına dikkat!
Transfer işleminde yanlış hesaba para yatırma, sıklıkla karşılaşılan bir kaza. Para transferinde böyle bir risk mevcut. Para transferine alternatif olarak ilgili bankadan blokeli çek temin ettirilebilir ya da alıcıya taahhüt imzalatılabilir.

Satışta blokeli çek nedir?
Önce paranın tümü, banka hesabına yatırılır ve belirli bir ücret karşılığında çek alınır. Hesaba yatırılan para ise belirli bir süre bloke oluyor. Çekin sahibi ise hesabın sahibi olmasa bile paraya erişebiliyor. Böylelikle evi alan kişideki çek, satıcıya verilir ve satıcı, parayı çekebilir.

Taahhüt yöntemi nasıl işler?
Satışın yapılması durumunda paranın satıcıya ödeneceğine ilişkin taahhüt bankada imzalatılır. Satılığa çıkarılan evi almak isteyen alıcının imzaladığı taahhüt yöntemi genelde, konut kredisi kullanımında uygulanıyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*