İzmir Metrosu 20 Yaşında

İzmir Metro
İzmir Metro

İzmir’de 22 Mayıs 2000’de hizmete başlayan İzmir Metrosu 20 yılı geride bıraktı. İzmir Metrosu’nun bu özel gününde Halkapınar tesislerini ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, personelin bayramını telsizle kutladı.

Başkan Soyer İzmir Metrosu’nun, kentin iftihar vesilelerinden biri olduğunu söyledi. Kurumu ayakta tutan unsurun kaliteli hizmetler üreten personel olduğunu dile getiren Soyer, şöyle devam etti: “O nedenle hepinizin emeğine sağlık. Bu çalışma aynı zamanda korona sürecinde bütün dünyada yaşanan krizde, Türkiye’de İzmir’i özellikle öne çıkaran bir çalışma ile beraber yürüdü. İzmir Büyükşehir Belediyemizde her birimimiz bambaşka işler yapıyor. Kimi vida sıkıyor, kimi sokak temizliyor, kimi tramvay kullanıyor. Ama bütün bunlar bir araya gelince İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin algısı ortaya çıkıyor. Ve bizim bu algıyı başarı ile sürdürdüğümüzü söylemek isterim.”

İzmir’in Türkiye’nin en başarılı kentlerinden biri olduğunu kaydeden Başkan Tunç Soyer, şöyle devam etti: “Bunu bilmeniz lazım. Buna katkı veren hepinizi ayrı ayrı tebrik ediyorum. Hepinizin emeğine sağlık. Sizlerle gurur duyuyoruz. Hayat normalleşmeye başladığında diliyorum ki hepimiz yine en iyi şekilde hizmet vermeye devam edeceğiz.”

Başkan Soyer’e ziyaretinde Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe ve İzmir Metrosu Genel Müdürü Sönmez Alev eşlik etti.

20 yıl önce, 10 istasyonun bulunduğu 11.5 kilometrelik hat uzunluğuyla hizmete başlayan İzmir Metrosu, bugün bünyesindeki Konak ve Karşıyaka tramvaylarıyla birlikte toplam 41 kilometrelik hatta, her gün ortalama 500 bin yolcu taşıyor. İzmir Metrosu ve İzmir Tramvayı, kentte toplu ulaşımın yüzde 24’ünü karşılıyor. 2000 yılında 45 araçla işletmeye başlayan İzmir Metrosu, geçen süreçte yeni metro araçlarının ve tramvay araçlarının da dahil edilmesiyle 220 araçlık dev bir filoya sahip oldu. Geçen 20 yılda dünya nüfusunun 8’de 1’ine denk gelen 1 milyar 164 bin yolcu taşındı. İlk günden bu yana yapılan 36 milyon kilometre uzunluğundaki sefer toplamı ise dünyanın etrafını 903 kez dolaşmaya eşdeğer

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*