Kirasını Ödeyemeyen Vatandaşlarımızın Kira Borçları Silinecek Mi?

Kirasını Ödeyemeyen Vatandaşlarımızın
Kirasını Ödeyemeyen Vatandaşlarımızın

Korona virüs nedeniyle hem bireysel ekonomilerde hem ülkesel ekonomilerde ciddi sorunlar oluşmaya başladı. Üretim durdu, sektörler artık hizmet veremiyor bu sayede ithalat ve ihracat durma noktasına geldi. Son 2 haftadır sadece maske, tıbbi malzeme ve dezenfektan ürünlerinin ihracatı ve ithalatı yapılabiliyor. Geriye kalan tüm ürün ve hizmetler faaliyet dışı kaldı.

Korona virüs ile mücadele kapsamında alınan tedbirler doğrultusunda tüm kira borçları birikmiş vaziyette. Hem işyerleri kiraları hem konut kiraları ödemekte zorlanan vatandaşlarımızın yardımına ise henüz koşan olmadı. Devlet kira borçları konusunda herhangi bir taahhüt vermedi, ödeme sözü vermedi. Ancak sadece işyerleri kiraları hakkında icra takibi yasağı getirilmişti o da geçtiğimiz 30 Nisan günü son buldu. Bu sayede artık tüm konut ve işyeri kiracıları hem icra takibine verilebilecek hem de ev sahibi tarafından tahliye istenebileceği tartışılıyor.

Kira yardımı sadece kentsel dönüşümde evi olan vatandaşlarımıza ödenen bir varlıktır. Eğer eviniz kentsel dönüşüm içerisindeyse kira yardımı alabilirsiniz. Kentsel dönüşüm dışında kalan tüm evlerin kira borçları ile alakalı herhangi bir devlet yaptırımı yok.

Kira borçları silinmiyor ancak 1 Mart ve 30 Haziran tarihleri arasında hiçbir kiracı evinden çıkmayacak ve sözleşmeler tek taraflı feshedilemeyecek.

İnternette kira borçları silinecek mi sorusu ile araştırma yapan vatandaşlarımızın bilinçlenmesi ve en doğru bilgiye ulaşabilmesi ise sadece web sitemiz aracılığı ile gerçekleşebiliyor.

Zor durumda kalan konut kiracıları sadece borç ödemeyi erteleyebilecek. Üç aylık süreç içerisinde kiracı dilerse borcunu ödemeyecek ancak bu borçların silinip silinmeyeceği konusunda herhangi bir net bilgi henüz elimize ulaşmadı. Bu nedenle düzenli olarak web sayfamızı takip etmeniz ve en güncel bilgiye ulaşmanız çok önemli bir detay.

YARGITAY ÜYESİNDEN KİRA BORÇLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Konu hakkında açıklamalar yapan Yargıtay üyesi Mustafa Ateş “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7226 sayılı kanunun geçici 1. maddesiyle ‘1.3.2020 tarihinden 30.6.2020 tarihine kadar işleyecek işyeri kira bedelinin ödenememesi kira sözleşmesinin feshi ve tahliye sebebi oluşturmayacağı’ düzenlenmiştir. Yapılan düzenleme 1.03.2020 tarihinden 30.06.2020 tarihine kadar işleyecek kira borcunu ortadan kaldırmamaktadır.”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*