Nasıl Tatil Yapılacak? Hangi Otellere Gidilebilecek?

TATİL
TATİL

Koronavirüs eğitimden iş hayatına, eğlenceye kadar pek çok alışkanlığımızı değiştirdi. Evden çalışmaya başladık, çocuklar online eğitim alıyor, seyahatlerimizi, konserlerimizi sanal aleme taşıdık. Daha temkinli, sosyal izolasyona dikkat edeceğimiz, farklı deneyimler yaşayacağımız bir yaz tatili bizi bekliyor. Koronavirüs sonrası seyahatlerimiz nasıl olacak?

Her şey dahil konsepte son!

Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı yeni yol haritasına göre büyük otellerin yarı kapasiteli çalışması gündemde. Eskisi gibi her şey dahil açık büfe hizmetine izin verilmeyecek. Aynı anda yüzlerce kişinin yan yana olduğu ve yemek aldığı bu sistem yerine, butik restoran hizmeti verilecek. Yemekler tek tek porsiyon şeklinde hazırlanacak ya da anında pişirilip servis edilecek. Biraz otellerin a la carte restoranlarındaki hizmete benzer bir durum olacak. Açık büfe olması durumunda da yine sadece görevliler istenilen yemekleri alıp getirecek. Turizm Bakanlığı, uluslararası geçerliliği olan ‘Korona tedbirlerine uyum sertifikası’ alan otellerin faaliyetine izin verecek. Bu konuda bakanlık, oteller ve turizm tesisleri yoğun bir çalışma içerisinde.

Otelde hijyen temizliği ve kontroller artacak
Turizm Bakanlığı’nın yeni yol haritasına göre otellere girişlerde sağlık kontrolü yapılacak. Otel çalışanlarının maske, eldiven gibi hijyen kurallarına uygun donanıma sahip olması denetlenecek. İşletmelerde 7/24 sağlık personelinin bulunması sağlanacak. Bir çok otel anahtar oda kartı yerine cep telefonu yüklenecek QR kod ile yapmanın hazırlıklarına başladı. Böylece telefonu kapıya okuttuğunda açılıp odadaki elektrik sistemi çalışabilecek. Otellerin hem odalarda hem de ortak alanlarda yeterli seviyede dezenfektan temizliği yapması istenecek. Odalara temizlendikten en az 12 saat geçtikten sonra giriş yapılmasına izin verilmesi gündemde. Ateş ölçer, odalarda ozon ile temizlik yapılması gibi ekstra düzenlemeler olacak. Havlular poşetlenecek, dezenfekte edilmeden odaların girişine izin verilmeyecek. Halıların kaldırılması, lobilerde koltukların azaltılması düşünülüyor. Bazı oteller şimdiden bu tür çalışmalara başladığını açıkladı bile.

Plajlarda sosyal mesafe kuralı
Bilim Kurulu üyeleri deniz ve havuz suyunun virüs bulaştırmadığında hemfikir. Fakat uzmanlar yan yana güneşlenme sırasında oluşabilecek hapşırma, öksürme gibi durumların bulaş riskini arttırdığını söylüyor. Bunun için Turizm Bakanlığı bir genelge hazırlıyor. Artık plajlarda şezlonglar arasında mesafeler olacak. Bazı oteller aileye özel bina, havuz veya sahil seçeneği sunabilecek. Plajlarda aileye ait dinlenme alanları oluşturmak için bazı oteller çalışmaya başladı. Plaj ve havuz çevresinde ayrı güneşlenmek için kabinler oluşturulabilir.

Restoran, eğlence yerleri ve tekne turlarına düzenleme Restoran, eğlence yerleri ve tekne turlarına düzenleme
Yeni düzenlemelerde eskisi gibi sıkışık, dip dibe masaların olduğu eğlence yerleri ve restoranların hizmet vermesine izin verilmeyecek. Restoranlar açık havada masalar arasında belli mesafeler koyarak çalışabilecek. Eğlence mekanlarında kalabalığa izin yok. Tekne turlarında ise belli bir sayı olacak. Teknenin büyüklüğüne göre alabilecekleri kişi sayısı belirlenecek ve denetimler artacak. Açık havada yapılan yaz konserleriyle ilgili şimdilik bir açıklama yapılmadı.

Butik oteller daha popüler                                                                                                                                      Kişiye özel butik hizmet veren, kalabalık olmayan butik otellerin bu yıl daha revaçta olması bekleniyor. Az insana hizmet vermesi, kontrolün daha kolay olması, bu otelleri daha cazip kılacak gibi duruyor. Bahçeden kopardığın sebze ve meyveleri yıkayıp yiyebileceğin, doğayla daha iç içe bir tatil yapabileceğin küçük işletmelere talep artacak.

Çadır, karavan veya villa kiralama
Bu yaz otel tatili yapmak istemeyen insanların bütçelerine göre daha özel bir seyahat planlamasına gitmesi bekleniyor. Doğayla baş başa kalabilecekleri çadır kampları daha popüler olabilir. Konaklama, yeme içmenin bir arada olduğu en ekonomik tatil türlerinden biri olan karavan turları, bu yaz revaçta olacak. Karavan ve kamp alanlarının artması bekleniyor. Böylece gezerek, görerek sosyal mesafe sıkıntısı yaşamadan, doğayla iç içe bir tatil yapmak mümkün. Tatiline daha fazla bütçe ayırabilenler ise villa ya da yazlık ev kiralama seçeneğine yönelebilir. Aileler bir araya gelerek de yine villa, ev, pansiyon ya da tekne kiralayabilir.

Uçaklarda yeni düzenlemeler
Koronavirüs sonrası uçak seyahatlerinde de yeni düzenlemeler söz konusu. Öncelikle uçak ya da otobüs seyahati için HES kodu almanız gerekiyor. Hayat Eve Sığar uygulaması kapsamında mobil ya da SMS yoluyla kod almanız ve biletleme sırasında bu kodu girmeniz gerekecek. Ayrıca uçaklarda ateş ölçümü, maske ve eldiven kullanımı zorunlu hale gelebilir. Bazı havayolları orta koltuğu boş bırakmayı düşündüğünü açıkladı. 10 dakika sonuç verebilen hızlı korona testlerinin kullanılması gündemde. Havayolu firmaları uçaklarda standart temizliğin yanı sıra hijyen ekibi tarafından özel dezenfektan maddeler ile temizlik yapıldığını açıklıyor. Hijyen sebebiyle uçak içi gazete, dergi gibi yayınlar kaldırıldı. Bazı havayolları sadece kabin bagaja izin vermeyi planladığını açıkladı. Kısacası havayolu firmaları uçakların daha güvenli ve hijyenik şartlara uygun olarak kullanılması için gerekli tüm önlemleri almaya çalışıyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*