Piyasalara Vergi Şoku! 100 Doları Olan 1 Dolar Vergi Ödeyecek

Piyasalara Vergi Şoku
Piyasalara Vergi Şoku

Döviz ve altın alım satımında uygulanan vergi oranları artırıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, kambiyo işlemlerinde uygulanan Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) oranı binde 2’den yüzde 1’e çıkarıldı.

Yapılan açıklamada, alınan tedbirlerin koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini en aza indirme amacıyla devreye sokulduğu ifade edildi.

Yeni vergi oranlarının yürürlüğe girmesiyle birlikte 100 ABD Doları alacak bir kişi, 1 ABD Doları vergi ödeyecek.

Cumhurbaşkanlığı’nın elinde döviz alım satımında geçerli olan BSMV’yi yüzde 2’ye kadar çıkarma yetkisi bulunuyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan son kararla birlikte bankalarda açılan altın hesaplarında da alım satım vergi oranı yüzde 1’e yükseltildi.

 

Resmi Gazete’de yayumlanan bir diğer karara göre ise finansman bonolarından alınan yüzde 10’luk stopaj ise yüzde 15’e yükseltildi.

Stopaj artırımı sadece bireysel yatırımcıları kapsıyor ve finansman bonolarındaki stopaj, kurumsal yatırımcılar için sıfır olmaya devam ediyor.

Kambiyo muamelelerinde döviz satış tutarı üzerinden yüzde 1 vergi alınması kararı AKP’li Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi gazetede yayımlandı. Altın ve döviz alış ve satışında uygulanan vergi, 5 kat artırılarak binde 2’den yüzde 1 düzeyine yükseltildi. Karar, ‘Serbest piyasa ekonomisinden uzaklaşma’ olarak yorumlandı.

Gider Vergileri Kanunu’na ek bir madde eklenerek döviz alışverişine yüzde 1 oranında vergi getirildi. Yani bin dolar alan 10 dolar vergi ödeyecek. Profesör Dr. Özgür Demirtaş, “Döviz işlemlerindeki vergi oranı eskisinin 5 Katına çıkarıldı” yorumunu yaptı.

Döviz ve altın alım satımında uygulanan Banka Sigorta ve Muamele Vergisi de (BSMV) “binde 2″den “yüzde 1” düzeyine yükseltildi. Bundan sonra her 100 dolar alımında 1 dolar vergi olarak verilecek. Bireysel yatırımcılar için finansman bonosunun vergisi de yükseltilirken, kurumsal yatırımcılar için vergi ‘0’ olarak uygulanmaya devam edecek.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*