Türkiye’nin İlk Raylı Sistemler Aküsü Üretildi

Türkiyenin İlk Raylı Sistemler Aküsü Üretildi
Türkiyenin İlk Raylı Sistemler Aküsü Üretildi

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde 1981’de kurulan ASPİLSAN Enerji, askeri birliklerde kullanılan cihazlara özgü pil ve bataryalar üreterek TSK’nın gücüne güç katıyor. Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ihtiyaç duyduğu uzun ömürlü bataryaları üreten ASPİLSAN Enerji, çalışmalarına bir yenisini daha ekleyerek yerlileşme konusunda Türkiye’nin ilk raylı sistemler aküsünü üretti.

ASPİLSAN Havacılık ve Raylı Sistemler Müdürü Murat Kaan, yaklaşık 30 senedir ülkede tek nikel kadmiyum uçak/helikopter akülerini ürettiklerini söyledi. Kayseri Ulaşım AŞ’ye ait tramvaya akünün takıldığını ve başarılı olunduğunu kaydeden Kaan, “Akülerimizin güvenlik ve performans açısından laboratuvar testleri yapıldı. Beklediğimizin üzerinde bir performans gördük. Türkiye’de bizim dışımızda raylı sistemler için üretim yapan bir batarya firması yok.” dedi.

ASPİLSAN Havacılık ve Raylı Sistemler Müdürü Murat Kaan, yerlilik payı ile üretime başladıklarını söyleyerek, aküyle ilgili yaklaşık 3 senedir Ar-Ge faaliyetleri yürüttüklerini dile getirdi.

“Raylı sistemlerde daha çok tercih edilen nikel fiber kadmiyum tekniğini geliştirmeyi başardık.” diyen Kaan, geliştirilen ürünün ciddi pazar payının bulunduğunu, Almanya, Fransa ve Çin gibi ülkelerin sahip olduğu pazar payında boşluğu doldurmak için yola çıktıklarını kaydetti.

Üretilen akünün özelliklerine değinen ASPİLSAN Havacılık ve Raylı Sistemler Müdürü Murat Kaan, “Bu aküler, metro, tramvay, hızlı tren, elektrikli tren gibi ülkemizde yürütülen ciddi projelerin hepsinde kullanılabilir. Uzun ömürlüler ve birçok avantajları var. ”

1 MİLYAR DOLARA ULAŞAN BİR PAZAR VAR

Teknoloji noktasında yabancı rakipler açısından hiçbir eksiklerinin olmadığını vurgulayan ASPİLSAN Havacılık ve Raylı Sistemler Müdürü Murat Kaan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kapasite ve performans açısından bizim akümüz rekabet edebilir seviyede. Hatta şunu söyleyebilirim, fiyat ve performans açsından bizim ürünümüz daha avantajlı. Seri üretime geçtiğimizde daha iyi seviyeye çekeceğiz. Türkiye’nin ilk raylı sistemler aküsünü ürettik. Bundan sonra da bu çalışmayı seri üretime çevirmek istiyoruz. Kapasitemiz, gücümüz, enerjimiz var. Yaklaşık 1 milyar dolara ulaşan bir pazar var ve bir ilki başardığımızı düşünüyorum.”

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım AŞ Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu da tramvaylarda kullanılan bataryaların yurt dışı üretimi olduğunu ve yüksek bedellerle alındığını söyledi.

ASPİLSAN’ın tecrübesini ortaya koyarak yerli aküler ürettiğini ve bu ürünün Kayseri’deki tramvaylarda denendiğini belirten Gündoğdu, daha ucuz maliyetli ve hızlı temin edebilecekleri bir ürüne sahip olduklarını ifade etti.

Gündoğdu, Türkiye’de 12 büyükşehirde raylı sistem araçlarının bulunduğunu ve daha uygun koşullarda akülerin kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*