Ulaşım Master Planı Tanıtıldı

Ulaşım Master Planı Tanıtıldı
Ulaşım Master Planı Tanıtıldı

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, ulaşım master planının ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, ”Ulaşım Master Planı için ilk adımı atıyoruz. Yoğun mesai harcayarak çalışıyoruz. Yaşanabilir bir Trabzon’u el birliğiyle ele alacağız. Trabzon’da çözüm bekleyen bir konuydu. Trabzon’da ulaşım ana planı yoktu. Elinizde bilimsel veriler oluyor. Ancak hiçbir şey için geç kalınmış sanılmaz. Ulaşım ana planını hayata geçireceğimizi ilan ediyoruz. Temmuz ayı içerisinde ihale tarihini almış olacağız. Trabzon’un tüm yapısına uygun çözümleri üretecek bir plan ortaya koyacağız. Master planlar şehir tarafından sahiplenip hazırlanırsa yararlı olur. Süreci birlikte yürütmeliyiz. Kitaplarda kalmayacak. Bu süreci birlikte yürütelim. Ulaşım master planını ilan ediyoruz. Asıl süreç bundan sonra başlıyoruz. İhalesini yapıp işe başladığımızda kentin önerilerini dikkate alacağız. O manada özellikle üniversitelerimizden, ilgili meslek odalarından ulaşım planına özel bir ilgi göstermelerini istiyoruz. Trabzon’un 15-20 yıllık sürecini düşündüğümüz bir plan olacak. Şehir ne kadar sahiplenirse plan o kadar kaliteli olacaktır.”

ULAŞIM VE DOLMUŞLARI KONUŞTU

Başkan Zorluoğlu, “Trabzon’da 2002’den beri hizmet veren dolmuşların üzerine ilk geldiğimiz günden itibaren giderek mesai harcadık. Toplantılar yaparak Trabzon’umuzda 729 olan dolmuş sayısını 689’a düşürdük. Bu dolmuşları da 12+1 sistemine dönüştürerek daha konforlu ve güvenlik bir hale getirdik. Dolmuşlara belediye otobüsleri gibi yaklaşıyoruz. Yeni bir sistem ortaya koyuyoruz. Dolmuşlar Büyükşehir tarafından denetlenecek. Akçaabat’ta da şoför esnafının yüzde 51’i isterse yine bir reform gerçekleşecek. Servis minibüsleri anlamında da çalışmamız oldu. 1112 tane j plaka verdik ve uzun bir süre bu sayıda gideceğiz. ULAŞIM A.Ş adında bir şirket kurarak profesyonel bir ekip getirdik. Ulaşımı onlara devlettik. Profesyonel yaklaşımla çalışıyorlar. Ulaşım kurumsallaştı. Kurumsal gelişmenin hizmete nasıl yansıdığını yakında göreceğiz. ” dedi.

DEĞİRMENDERE’DE TRAFİK TARİH OLACAK

Değirmendere’deki trafik sorununun yapılan projeyle tarih olacağını ifade eden Zorluoğlu, “Şehrimizin doğu bölgesinin trafik problemini çözeceğine inandığımız büyük bir dokunuş yapacağız. Bizim güney yolu doğrudan sahile bağlanmıyordu. Uzun zamandır bekleniyordu. Nihayet bunu hayata geçirdik ve Bulak mevkiinde ve limandaki Yonca Kavşağı’na bağlanacak bir çalışmamız başladı. İnşallah tamamlandığında Değirmendere’deki trafiği tarihe gömeceğiz. Boztepe ve Çukurçayır’a doğrudan yollar yaparak doğudaki trafik meselesini çözmüş olacağız.” şeklinde konuştu.

ÇÖMLEKÇİ TÜNELİ SAHİLE BAĞLANACAK

Trabzon’un trafik noktasında tıkandığı noktalardan biri olan Çömlekçi Tüneli’nde yapılacak olan projeyi konuşan Zorluoğlu, “Tünelin Pazarkapı tarafından yeni tünel açmak suretiyle çift tüp, Çömlekçi’nin diğer tarafından çıkarıp sahil yoluna bağlamak suretiyle inşallah orada da kesintisiz sahil yoluna şehrimizi kavuşturuyoruz. Bunun da projesi onaylandı ve inşallah iş yakında başlıyor. Kanuni Bulvarı’nda epey ilerleme kat edildi. Şehrin batısı ile doğusunu üst hattan birleştiren maliyetli iş. Vizyon proje. İnşallah kısa sürede tamamlanması için yoğun gayret içindeyiz.”

KENTTEKİ OTOPARK SORUNUNA ÇÖZÜM 

Trabzon’daki otopark sorununun yapılacak projelerle çözüme kavuşturulacağını belirten Başkan Zorluoğlu, “Otoparklarla alakalı epey bir gayret içindeyiz. Tanjant üzerindeki otopark inşaatına ağırlık verdik. 1 ay içinde tamamlanmasını bekliyoruz. Tamamlandığında 311 araçlık yeni bir otoparkımız faaliyete geçmiş olacak. Botanik Parkı önemli destinasyon. Şehre yakışan güzel proje. Ancak geçen sene ki uygulamada gördü ki park problemi oluyor. Botanik’in bir bölümüne, yaklaşık 140 araçlık yeni otopark yaptık. İskenderpaşa Otoparkını kapasitesini iki katına çıkaracak biçimde yeniliyoruz. Pazarkapı’da camiinin etrafında 700 araçlık bir otoparkın ihalesini gerçekleştiriyoruz. Araç park sorununu da ortadan kaldırmış olacağız. Kadınlar Pazarının alt kısmında 100-150 araçlık bir otopark yapacağız. Karagöz meydanında da bir otopark yapacağız. Akçaabat’ta ve Tonya’da da pazar- otopark biçiminde projemiz var. ”

OTOGARLA İLGİLİ KONUŞTU

Kentte bir süredir Değirmendere’de yapılacak olan otogarın yerinin tartışılmasıyla ilgili konuşan Zorluoğlu, “Otogarın yeri için bir sürü şey anlatmamız gerekir. Neden otogarın yerini bu şekilde belirledik. Büyükşehir Belediye Meclisinde konuştuk, tartıştık. Kamuoyunda da tartışılıyor. Oranın uygun olduğunu düşünenler olduğu gibi düşünmeyenlerde olacaktır. Hepsine saygı duyuyoruz. Otogar yeri dahil bunlara da çözüm önerileri getirmek durumundadır. Oranın ulaşım anlamında ciddi sorun yaşamayacağı ve yaşatmayacağı yönünde… Ulaşım ana planı onunla ilgili de çözüm öneriler getirecektir. O çözüm önerilerinin yatırıma dönüşmesine öncelik vereceğiz. Kamulaştırma zorluyor. Elimizde ki yerleri en iyi şekilde tercih etme seçeceğinde kalıyoruz.” dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Fatih Bayraktar, ulaşım master planıyla ilgili sunum gerçekleştirdi. Sunumunda planda olması gerekenleri anlatan Bayraktar, “Planda yaya ulaşımı, karayolu düzenlemesi, bisiklet ulaşımı, deniz ulaşımı, otopark, toplu taşıma, raylı toplu taşıma, yük taşımacılığı, ara toplu taşıma, transfer merkezleri, kurumsal yapılanma, terminal alanları yer alıyor. Araçların gelişi güzel yol kenarlarına park etmeleridir. Meydan çevresindeki yaya sirkülasyonu düzensiz. Maraş Caddesi trafik akışı olumsuz. Alternatif güzergahları yok. Meydan dolmuşlarının depolama alanı yetersiz. Trabzon için kısa vadede dolmuşlar modernize edilmeli. Maraş Caddesi trafik sirkülasyonu, meydan çevresi, yoğun kavşakların çözümü ve toplu taşıma hatları optimizasyonu yapılmalı. Orta ve uzun vadede ise ulaşım sistemleriyle kent etüt edilerek projeler hazırlanmalıdır. Hafif raylı sistem güzergahları belirlenmeli, alternatif güzergahların çıkarılması ve büyük ölçekli ulaşım yatırımları… Trabzon Büyükşehir Belediyesi, ulaşım ana planını KGM, AYGM, TCDD, Valilik, ilçe belediyeleri, üniversiteler, mimarlar odası, şehir plancıları odası ve inşaat mühendisleri odasıyla yapmalı. Ayriyeten yüklenici ve özel sektör olmalıdır.” dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediyesinin Türkiye’deki 30 büyükşehirin içinde ulaşım ana planı olmayan 6 büyükşehirden biri olduğunu ifade eden Fatih Bayraktar, “20 büyükşehir planını bitirdi. 4’ü çalışmalarını sürdürüyor. Trabzon dahil 6’sının ise henüz ana planı yok. Bunlar Trabzon dışında Van, Balıkesir, Aydın, Şanlıurfa ve Ordu. Bunların dışında büyükşehir olmasa bile ulaşım ana planını yapan Rize ve Erzincan illeri var. Trabzon Ulaşım Ana Planının süreci 2 yıldır. Büyüklüğü ve nüfusa göre en az 15 yıl hedefli olarak yapılması tavsiye ediliyor. Trabzon için hedef 2035’tir” dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*