Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda Gaziemir’de Merak Edilenleri Yanıtladı (Özel Roportaj)

Gaziemir Belediye Başkanı
Gaziemir Belediye Başkanı

Gaziemir’de önemli gündem maddelerinden olan Sarnıç tapu ve ecrimisil, kentsel dönüşüm ve ulaşım sorunları ile ilgili Emlakhabercin.com sitesi olarak Gaziemir Belediye Başkanımız Sayın Halil Arda ile özel bir röportaj gerçekleştirdik.

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Gaziemir ile ilgili sorularımızı yanıtladı. İşte Gaziemir’de merak edilenler;

Gaziemir’de kentsel dönüşüm kapsamında Aktepe ve Emrez Mahallelerindeki çalışmalarda toplam kaç bina yenilenecek? Evleri yenilenen kentsel dönüşüm mağdurlar nereye yerleştirilecek?

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir’de 1 milyon 220 bin metrekarelik Aktepe-Emrez mahallerinin kentsel dönüşüm projesinin çalışmalarına devam ediyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarını yüzde 100 uzlaşı anlayışıyla yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, 20 bin kişinin yaşadığı Aktepe ve Emrez mahallerinde mülk sahipleriyle uzlaşma çalışmalarını sürdürüyor. Görüşmeler hak sahiplerinin komşuluk ilişkilerini korumak ve aynı bölgede yaşamalarını sağlamak için etaplar halinde yürütülüyor. Mahalledeki kentsel dönüşüm çalışmaları yerinde dönüşüm ve yüzde 100 uzlaşı esasına dayanıyor. Kentsel Dönüşüm İletişim Ofisleri’nde hizmet veren; şehir plancısı, mühendis ve mimarların olduğu ekipler, bölge sakinleriyle birebir temas halinde çalışıyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamındaki Emrez Mahallesi’nde, uzlaşma görüşmelerinde son etaba geçen büyükşehir ekipleri, Aktepe Mahallesi’nde de benzer bir süreç yürütmeye hazırlanıyor.

Uzlaşma sağlanan alanlarda sözleşme imzalanarak hak sahiplerinin arsalarının İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devri yapılıyor. Ardından hak sahiplerine kira desteği sağlanıp alan tahliye ediliyor.

Gaziemir Sarnıç bölgesinde tapu ve ecrimisil sorununda son durum nedir? Halkımıza tapuları verilecek mi?

Tapu sorununun çözümü için Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü’ne bağlı Milli Emlak Müdürlüğü ile iletişime geçerek, 420 taşınmazın belediyeye devrini talep ettik. Yapılan görüşmeler sonucunda Milli Emlak Müdürlüğü konuyu değerlendirmek için belediyeden söz konusu taşınmazlarla ilgili evrakları talep etti.

Plan ve Proje Müdürlüğü ekiplerimiz Sarnıç bölgesinin Hürriyet Mahallesi’ndeki 420 taşınmazın tapu ve ecrimisil sorununun çözümü için çalışmalara tamamladı. 4706 sayılı kanunun 5. maddesine göre çalışmalarını sürdüren ekiplerimiz; sokak sokak gezerek binaların keşfini yapıp, binaları fotoğraflayarak kayıt altına aldı.

Gerekli evrakların hazırlanmasıyla arsaların belediyeye devredilmesi ve belediye eliyle vatandaşa dağıtılması talep edildi. Girişimlerimiz sonucunda söz konusu taşınmazlardan ecrimisil alınması durduruldu.

Bu arazilerin 2006 yılındaki rayiç bedellerle vatandaşlarımıza devredilmesini talep ediyoruz. Bu parseller belediyeye devredilirse, yurttaşlar ile belediye kendi arasında bu arazilerin satışını gerçekleştirecek. Yasal en alt limiti neyse o şekilde vatandaşlarımıza bu satışı yapar, sorunu çözeriz. Bu sorunu çözene kadar çalışmaya devam edeceğiz

Gaziemir’de yapılacak olan yeni metro hattı ile ilgili çalışmalara ne zaman başlanacak? Hangi bölgelerden geçecek? Metro bitiş tarihi ne zamandır?

Seçim bildirgemizde yer verdiğimiz bir hayalimiz daha gerçekleşiyor. Gaziemir’e metro geliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Banliyö ve Raylı Sistem Yatırımları Daire Başkanlığı, Halkapınar- Karabağlar – Gaziemir metro hattı için proje ihalesine çıktı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’e bu önemli hizmet için Gaziemir halkı adına çok teşekkür ediyorum. İşbirliği halinde yapacağımız bu çalışmalar ile ilçemizdeki trafik sorununa önemli ölçüde çözüm bulmuş olacağız. Raylı sistem, gelişmiş ülkelerin adeta sembolüdür. Çevrecidir. Bu yatırım ilçemizden merkeze gidiş gelişlerde önemli bir toplu ulaşım alternatifi oluşturacak, birçok bireysel taşıtın trafiğe çıkmasını engelleyecek, hem çevre hem ülke ekonomisi kazanmış olacak. İzmir’in demir ağlarla örüldüğünü görmekten onur duyuyoruz.
Yeni metro hattı Adnan Menderes Havalimanı’ndan başlayıp Sarnıç, Gaziemir, Eskiizmir, Eşrefpaşa, Çankaya, Basmane, Yenişehir, Halkapınar güzergahını izleyecek. Şehrin merkezine uzanan 28 km uzunluğundaki hat yoğun konut alanlarının yanı sıra Sarnıç, ESBAŞ, Fuar İzmir, Kemeraltı ve Gıda Çarşısı gibi önemli iş merkezlerini de birbirine bağlayacak.

Gaziemir sınırları içerisinde Fuar İzmir, ESBAŞ, Gaziemir Kaymakamlık, Abdullah Arda Meydanı, Gaziemir Devlet Hastanesi, Sarnıç, Sarnıç-Sanayi, Sarnıç-Menderes ve Adnan Menderes Havaalanı istasyonları yer alacak.

Gaziemir Sarnıç köprüsünün yeniden yapılması ve genişletilmesi için yeni bir projeniz var mı?

Bacasız sanayinin merkezi haline gelen Sarnıç’ta özellikle mesai saatlerinde trafik yoğunluğu yaşanıyor. Gaziemir ile Sarnıç’ı birbirine bağlayan köprünün dar olması da trafik yoğunluğuna yol açıyor. Köprünün yükünü hafifleterek bu sorunu aşmak için yeni bir yol açmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Gaziemir şehir stadı ile ilgili halkımız çok şikayetçi. Zeminin düzeltilmesi ile ilgili bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle ilçe astadını yenileyeceğiz. 2019-2020 Futbol sezonunun bitmesinin ardından çalışmalara başlayacağız. Stat yenileme çalışmaları kapsamında stadın zemin kaplaması sökülerek yeniden yapılacak. Stadın drenaj sistemi yenilecek, zemine doğal granüllü çim serilecek. Belediye sporcularının antrenman yaparken kullandıkları, stadın çevresindeki atletizm pisti de yenilenecek. Spor yapan vatandaşlarında yoğun olarak kullandığı pistin zemini tartan malzeme ile kaplanacak.

Ayrıca yedek kulübeleri, soyunma odaları, hakem odası, sağlık odası modernize edilecek. Stat yenileme çalışmaları kapsamında tribünlerin de bakım onarımı yapılacak, kırılan koltuklar yenileriyle değiştirilecek.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*